3 december 2023

NASA: “ISS kan zonder Rusland”

Credit: NASA

De huidige spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland zullen niet tot het einde van het internationale ruimtestation ISS leiden. Sterker nog, het ISS kan ook zonder Ruslands medewerking voortbestaan. Dat heeft de baas van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gezegd.De Russische regering dreigde vorige week de interstellaire samenwerking met de VS na 2020 te staken. Dat dreigement was weer een reactie op sancties die de VS instelden tegen Rusland naar aanleiding van de Russische inmenging in de crisis in Oekraïne.NASA-baas Charles Bolden benadrukte vandaag dat het ISS een gezamenlijk project is van de VS, Rusland, Europa, Canada en Japan en dat het vertrek van een enkele partner nooit het einde van het ISS zal betekenen. Astronauten worden momenteel met Russische raketten naar het ISS gebracht. NASA verwacht echter dat private bedrijven vanaf 2017 die taak gaan overnemen. Bron: ANP.

Share

Comments

 1. Volgens mij wel een beetje hoogmoed van de USA, want voorlopig is Rusland als enige in staat
  astronauten cq kosmonauten naar het ISS te brengen, want voorlopig moeten die private bedrijven,
  wat bemande ruimtevaart betreft, zich eerst nog maar bewijzen.
  Wat denk ik nog wel even op zich zal laten wachten.
  Ik zou het trouwens doodzonde vinden als Rusland uit het ISS gekieperd wordt,
  daar zal niemand bij gebaad zijn.

  • Niemand kiepert de Russen er uit. Ze trekken zich gewoon terug omdat ze het te druk hebben met mensen onderdrukken en dus geen tijd hebben om vriendelijk te zijn.

   Het Rusland van Poetin is overigens de grootste bedreiging van de wereldvrede op dit moment, niet minder gevaarlijk volgens mij dan tijdens de koude oorlog, maar dat terzijde.

   • Timon van Dordt zegt

    Sommige mensen hebben veel verstand van techniek. Ik heb daar grote bewondering voor. Ik weet daar namelijk weinig van. Er zijn ook mensen die geen verstand ergens van hebben en zich toch graag willen manifesteren. Dat is jammer. Rusland is een groot land, niet alleen in de zin van geografisch groot, maar ook in de zin van groot in cultuur, in techniek, in kunst, in ballet, in literatuur. De heer Poetin is het beste wat het land sinds lange tijd is overkomen. Mensen die wat anders roepen, weten niet waar zij over praten. Zij noemen geen bronnen, geen feiten. Kortom: geen argumenten. Wie is degene die deze nieuwe koude oorlog begonnen is? Toch zeker niet Rusland. Dit is een blog die gaat over techniek. Laten we elkaar respecteren en alleen feiten noemen.

 2. Het word tijd voor andere leiders in de regering, want ze worden steeds kinderachtiger

  schoolbank praktijken , ze hebben dus niks geleerd van die ervaringen, actie geeft reactie, net zo lang door blijven gaan, een kat in nauw maakt rare sprongen.

  Wat dachten de leiders van time-out en even bezinnen waar ze nou eigenlijk mee bezig zijn… ????

  of zijn wij als volk de enigen die nog goed nadenken !

  • Timon+van+Dordt zegt

   Nee, Edu, wij zijn niet het enige volk dat ergens over nadenkt. Beter is om te zeggen dat in ieder land, in ieder volk, in iedere religie mensen te vinden zijn die nadenken, die anderen respecteren, die liever luisteren dan maar wat schreeuwen. Dit soort mensen is een minderheid. De meerderheid respecteert niet, luistert niet en denkt niet zelf, maar laat anderen voor zich denken.

   Toch zullen ook landen of regeringen moeten reageren op bedreigingen. Dat doen wij zelf ook wanneer wij worden bedreigd. Wanneer iemand mijn huis binnendringt, heb ik als taak mijn gezin te beschermen. Ik zal de ongewenste indringer dus moeten uitschakelen. Wat in het klein gebeurt, gebeurt in het groot. De reacties zijn derhalve begrijpelijk, maar zij zijn menselijk. We noemen ze kinderachtig of kinderlijk, maar zijn kinderen niet mensen die ooit volwassen worden?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: