23 april 2024

Sterrenregen viel tegen

Cam meteor 1

De ‘sterrenregen’ die vrijdagnacht te zien zou zijn viel vies tegen. Hier en daar waren zwakke lichtflitsen te zien, maar van een regen aan vallende stallen was zeker geen sprake. In het uiterste puntje van Noord-Holland was wel een “heldere vuurbol met een oranje-rode kleur” te zien, liet een waarnemer weten.

Volgens deskundigen was in Nederland alleen een uitloper van de meteorenzwerm te zien. Het hoogtepunt van de zwerm viel tussen 9.00 uur en 10.00 uur Nederlandse tijd, en was vooral goed zichtbaar vanuit de Verenigde Staten. Onze vrienden van Universe Today hebben 2,5 uur naar de hemel getuurd, maar slechts 10 meteoren gezien.

Toch was het niet allemaal kommer en kwel – de weinige meteoren die wel zichtbaar waren, waren vaak traag en kleurrijk. De helderste meteoor had een helderheid van magnitude -1 (heel helder dus), maar ik weet niet of deze ook vanuit Nederland zichtbaar was. Hoe dan ook, de Camelopardaliden konden niet aan de verwachting voldoen. Jammer 🙁

Cam meteor 2

Cam meteor 3

Bronnen: RTV Noord-Holland en Universe Today

Share

Speak Your Mind

*