29 maart 2024

Gammaflits in Andromedastelsel (M31) is vals alarm

Credit Bill Schoening, Vanessa Harvey/REU program/NOAO/AURA/NSF.

Afgelopen dinsdag 27 mei om 23:21 uur Nederlandse tijd werd met de Burst Alert Telescope (BAT) aan boord van de Amerikaanse UV-, röntgen- en gammasatelliet Swift een uitbarsting van gammastraling gedetecteerd (zie afbeelding hieronder), die afkomstig was uit de richting van het Andromedastelsel (M31, hierboven een UV-opname door Swift), het sterrenstelsel dat met een afstand van slechts 2,5 miljoen lichtjaar als buurman van het Melkwegstelsel wordt beschouwd.  Drie minuten later volgde een detectie van röntgenstraling. Meteen werd gedacht aan een gammaflitser, een zeer energierijke explosie die het gevolg is van een zeer zware ster die aan het einde van z’n leven in een daverende explosie aan z’n einde komt, waarna z’n kern ineen klapt tot zwart gat, of die ontstaat als twee neutronensterren met elkaar botsen. Men dacht gelijk aan het laatste scenario van twee botsende neutronensterren, welke een ‘korte’ gammaflits opleveren, welke korter dan twee seconden duren. Een gammaflits in M31 zou voor sterrenkundigen fantastisch zijn, omdat die bijna altijd zeer ver weg in het heelal plaatsvinden.

Credit: NASA/Swift

Inmiddels weten we dat de uitbarsting – die de codenaam ‘Swift trigger 600114’ kreeg – géén gammaflitser was en dat er sprake was van een ‘vals alarm’. Op zich werd wel een uitbarsting in röntgenlicht gezien, maar dat bleek achteraf van een bekend object te zijn – een bolvormige sterrenhoop in M31 – en de uitbarsting was niet eens enorm. Er zou sprake zijn van verkeerde metingen met Swift, waardoor de uitbarsting in eerste instantie enorm leek te zijn. Hieronder tweets over de melding van een GRB (‘gammaray burst’) in M31, die sinds gisteravond een ware hausse op Twitter hebben opgeleverd.

[rotatingtweets screen_name=’adrianusv’ search=’#grbm31′ include_rts=’1′ tweet_count=’10’ timeout=’2500′ show_follow =’1′]

Bron: Nature blog + Star.

Share

Speak Your Mind

*