27 februari 2024

Leuk idee, zo’n huisje op de maan

© Sara Medina Lind

De Zweedse kunstenaar Mikael Genberg heeft samen met wat vrienden het plan opgevat om op de maan een huisje neer te zetten, zo’n klein, rood, knus huisje, dat je in Zweden overal tegen komt. De Zweden maken deel uit van de Astrobotic Groep die meedoet met de Google Lunar X Prize, waarmee ze hopen de $ 20 miljoen te winnen, voor de eerste club die er in slaagt iets op de maan te zetten. Met de Falcon 9 raket van SpaceX willen ze al in oktober 2015 richting de maan opstomen en dan een zelf uitvouwbare robotversie van het rode huisje op het maanoppervlak neer zetten. Het wordt een huisje van 2 bij 3 meter, 2,5 meter in hoogte en via deze crowdfundingsite hopen ze de financiële middelen bijeen te vergaren om het allemaal te bekostigen. De crowdfunding duurt tot 30 november 2014. Hieronder een infografiek over het plan van Moonhouse.

Credit: MoonHouse

Hieronder de Astrobotic Griffin lander, waarmee dat allemaal moet gebeuren en die in vier dagen bij de maan zou moeten arriveren. Het huisje zou daar in 5 tot 15 minuten in elkaar moeten worden gezet, geheel automatisch en volledig gefilmd met HD-camera’s op de lander.

Credit: MoonHouse

Moonhouse Project wil $ 15.360.000,- vergaren om het plan daadwerkelijk te kunnen realiseren. Iedere ingebrachte dollar brengt het huisje 25 meter dichter bij de maan. Stand van zaken op dit moment: $ 1.143,- opgehaald – oeps, nog een lange weg te gaan. Misschien dat het help dat Christer Fuglesang als ambassadeur van Moonhouse Project optreedt, de eerste en tot nu toe enige Zweedse astronaut die in de ruimte is geweest. Hieronder een video, waarin het plan van het rode huisje op de maan wordt toegelicht.

Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Avatar foto Monique zegt

  Zo’n klein, rood, knus huisje, dat je in Zweden overal tegen komt? Wat…ik herken dat huisje!
  Het staat in mijn tuin! Was overigens niet uitklapbaar, wel in één dag door manlief in elkaar gezet. Dakbedekking en schilderwerk niet meegerekend.
  http://i.imgur.com/HfMOYE2.jpg

 2. Ja dat is ‘m, dát huisje gaan ze op de maan plaatsen. 🙂 Zou wel een eer zijn, als je huis daar op de maan zou staan. Mooie tuin trouwens. Eh…. moet je trouwens niet naar de lancering van de Sojoez kijken (die nu bezig is)?

  • Avatar foto Monique zegt

   Dank je, Arie. De tuin heb ik destijds getekend en mijn man heeft de rest gedaan 😛
   https://www.youtube.com/watch?v=wOrDUhrC36A
   Over de lancering van de Sojoez, ik heb meerdere tabs openstaan en schakel wat af 😉

   • Off topic. Lekker muziekje, van wie is het?

    • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

     Vraag ik me ook af. Ik verwacht alleen niet dat je hier antwoord zal krijgen 😛

     • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

      Maar mocht je zin hebben in “contemporary classical music”, kan ik je dit aanbevelen:

     • Een heel album! Even vluchtig geluisterd, lijkt me wel interessante muziek,
      daar ga ik in de loop van de dag nog even voor zitten.
      Olaf, bedankt. 🙂

    • Avatar foto Monique zegt

     @ Mardi…dat meen je toch niet? 😀 Ik heb geen idee van wie die muziek is. Gewoon muziek onder zo’n ouderwetse film op YouTube geplukt en er een mp3 van gemaakt. Ik heb het al niet eens meer op m’n pc zie ik.

 3. Avatar foto Monique zegt

  @ Olaf: Hahaha, die muziek van snorremans Yanni is toch geen muziek voor onder een blokhut? En om nou 30 verschillende muziekfragmenten per minuut zoals in Eigen Huis & Tuin of dat andere klusprogramma te doen….
  Geen paniek, dit was een eenmalig afwijkend muzikaal uitstapje 😉

Speak Your Mind

*