27 februari 2024

Het zonnestelsel voorbij Neptunus

Credit: ESA

Voorbij Neptunus, de verste planeet in het zonnestelsel, bevindt zich een uitgestrekt gebied met ijzige kometen en dwergplaneten, met Pluto als bekendste lid. Maar weinig mensen beseffen echter, hoe ontzettend uitgestrekt het gebied voorbij Neptunus eigenlijk is. Wat nog opmerkelijker is, is het feit dat we 20 jaar geleden nog nauwelijks iets wisten over dit gebied. Pas sinds de ontdekking van 1992 QB1 weten we dat Pluto niet alleen is. Sindsdien zijn vele duizenden Trans-Neptuniaanse objecten ontdekt, varierend in grootte van een paar kilometer tot duizenden kilometers (oftewel, werelden op zich). Ik ben nu een aantal animaties tegengekomen, waarin een duidelijk beeld wordt geschetst van de Kuipergordel, Verstoorde Schijf en alle andere gebieden voorbij Neptunus. Enjoy!

{embed]https://www.youtube.com/watch?v=ONUSP23cmAE[/embed]

Share

Speak Your Mind

*