20 juni 2024

Spooky primeur: Nederlandse onderzoekers teletransporteren data

Credit: TU Delft.

Wetenschappers van de TU Delft zijn er als eersten in geslaagd om informatie te teleporteren. De onderzoekers verplaatsten data over een afstand van drie meter, zonder dat de informatie door de tussenliggende ruimte reisde. De computers waartussen de informatie werd verzonden, waren dus niet met elkaar verbonden; niet met een kabel en ook niet draadloos. De onderzoekers publiceerden hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Om de informatie te transporteren maakten de wetenschappers gebruik van het fenomeen ‘verstrengeling’. Daarbij smelten de identiteiten van twee deeltjes samen. De verstrengelde deeltjes gedragen zich als één, ook als ze ver van elkaar verwijderd zijn. Volgens onderzoeker Ronald Hanson is verstrengeling “misschien wel het vreemdste en het meest intrigerende gevolg van de wetten van de quantummechanica”. De informatie werd opgesloten in quantumbits van diamant. Die kunnen als bouwstenen dienen voor een toekomstige quantumcomputer en zelfs voor een quantum-internet. Het grote voordeel van zo’n quantumnetwerk is dat de informatie volledig veilig verstuurd kan worden. Onopgemerkt afluisteren is niet mogelijk.

De Delftse onderzoekers. Credit: TU Delft.

De onderzoekers willen het experiment deze zomer herhalen. Dan willen ze de informatie over een afstand van 1300 meter versturen. Als dat lukt, levert dat het ultieme bewijs van Albert Einsteins ongelijk over verstrengeling. De natuurkundige en uitvinder geloofde er niet in, hij noemde het ‘spooky science’. Het teleporteren van mensen, zoals in de science-fictionfilm Star Trek, blijft echter fantasie. Dat is volgens de natuurwetten niet mogelijk. Tip voor deze blog kwam van lezer Rob, waarvoor dank! Bron: NOS.

.

Share

Comments

 1. Inderdaad, very spooky!
  Het doet mij een beetje denken aan hoe men begin vorige eeuw dacht
  hoe o.a. radiogolven zich verplaatsten.
  Daar wist men toen ook geen duidelijk antwoord op te geven.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ether_(medium)

  De quantum verstrengeling is dus eigenlijk de ether van de eenentwintigste eeuw 🙂

 2. Jan van Hier zegt

  Mij was geleerd, dat data niet sneller dan het licht kon. Dat kan dus nu in de vuilnisbak. Zijn er ook andere groepen onderzoekers, die dit resultaat kunnen bevestigen?

 3. Jan, er gaat volgens mij niets in de vuilnisbak. Lees het Wikipedia-artikel over kwantum verstrengeling maar eens, dat is eens te meer in laboratoria aangetoond. Al bevinden de twee deeltjes zich aan het andere eind van het heelal, de verstrengeling zorgt er voor dat veranderingen op één van de twee deeltjes direct doorwerken op het andere deeltje.

  • Arie, wat jij schrijft in jou laatste zin is denk ik waar Jan op doelde.
   Alleen heeft dit soort dataoverdracht volgens mij weinig te maken met “reizen”
   waar dus tijd voor nodig zou zijn.
   Het maakt mij ook enorm nieuwsgierig hoe dit soort communicatie nu in elkaar steekt 🙂

   • Ik ben het eens met Jan van Hier: instantaan informatie versturen over een afstand is in tegenspraak met de relativiteitstheorie. Dat staat ook in het wikipedia-artikel waar Arie naar referereert.

    • Ja, alleen is er geen sprake van het versturen/reizen/ontvangen van informatie. Daarom is juist o.a. de belangstelling vanuit de IT (en de bankwereld) groot. Als informatie niet hoeft te reizen van a naar b, kan het ook niet getapt worden, dus veilig.

     Dat entanglement werkt is zeker, maar ook dat niemand nog snapt hoe het werkt. En zolang dat het geval is, kan je niet stellen dat het in tegenspraak is met welke theorie dan ook, inclusief de lichtsnelheid.

     Wat mij betreft is het prachtig. Niet alleen snelle quantum computers en veilige informatie overdracht. Maar b.v. de Mars rovers kunnen besturen zonder 20 minuten vertraging enkele reis. Een early warning sateliet dichtbij de Zon die tijdig kan waarschuwen gevaarlijke zonneaktiviteit (t.b.v. ISS astronauten etc). Je kan zo een reeks toepassingen bedenken, als het van de grond komt natuurlik.

 4. Enceladus zegt

  Vorige week genoot ik het bijzonder voorrecht de lezing van Stephen Hawking over ‘het universum als hologram’ bij te mogen wonen. En daar waar Gerard ’t Hooft mede aan de wieg stond van dit idee, maar het (denk ik) vooral als een wetenschappelijke metafoor heeft bedoeld, zou het mij niet verbazen als Hawking het (inmiddels) letterlijk bedoelt.

  Stel nou dat we werkelijk in een driedimensionaal hologram met tijd als vierde dimensie leven, dan is het ineens niet meer zo gek om van ‘verstrengelde deeltjes’ uit te gaan. Die deeltjes vormen immers ‘slechts’ een onderdeel van het hologram en zijn derhalve bijna als vanzelfsprekend verstrengeld. Op het gevaar af dat iemand nu gaat vragen wat voor spul ik rook (het antwoord is: ik rook helemaal niet), durf ik wel de stelling aan dat ALLE deeltjes in ons universum verstrengeld zijn.

  Het is dat ik tamelijk vredelievend ben, anders zou ik een moord over hebben voor een uurtje ‘vraag en antwoord’ met Stephen Hawking. 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Over rook gesproken, in het verleden zijn er mensen voor minder op de brandstapel terecht gekomen.
   Het voordeel van de tegenwoordige tijd is dat we meer open staan voor andere, soms buitensporige ideeën.
   Alhoewel we wel gauw geneigd zijn deze mensen figuurlijk aan het kruis te nagelen,
   komen we er later vaak achter dat ze toch gelijk hadden.

   Ondanks mij geringe kennis op dit gebied, kan ik mijzelf aardig vinden in jou (Uw) betoog Gert.
   Er zal best wel een ingewikkelder manier zijn om jou woorden te omschrijven,
   dan lijkt het ook gelijk een stuk interessanter 🙂 maar dat maakt het ook weer direct ondoorzichtiger.

   Ik zei het al eerder, ik ben reuze benieuwd wat we hier gaan ontdekken.

 5. Het blijft een beetje in mijn kop malen, deze blog 🙂
  Dus opzoek naar meer, en (gedeeltelijk) gevonden wat ook nog een beetje leesbaar is.
  Mogelijk dat dit al in Astroblogs heeft gestaan want het stamt uit april 2013.
  Puur voor de liefhebbers hier een link.
  http://www.scientias.nl/nederlandse-wetenschappers-leggen-fundament-voor-quantum-internet/85091

 6. rudiev zegt

  Op tweakers is hier ook een artikel over: http://tweakers.net/nieuws/96317/nederlanders-teleporteren-informatie-tussen-qubits-in-verschillende-chips.html .
  Hierin kwam iemand nog met een filmpje van Ronald Hanson, een van de onderzoekers, waarin hij uitlegt hoe de verstrengeling en teleportatie werkt. Hierin zegt hij ook dat de quantumteleportatie instantaan is, maar dat de informatieoverdracht toch gelimiteerd is aan de snelheid van het licht. Nou vraag ik me nog een beetje af hoe dit precies zit, maar volgens mij is het omdat het verstrengelde deeltje naar een andere lokatie wordt verzonden.
  Filmpje: http://fastfacts.nl/content/ronald-hanson-quantumteleportatie
  http://hansonlab.tudelft.nl/teleportation/

Speak Your Mind

*