12 juli 2024

NASA’s nieuwste zonnesonde IRIS ziet z’n eerste zonneuitbarsting

Credit: NASA/Goddard Space Flight Center

Op 9 mei j.l. stootte de zon een enorme hoeveelheid heet plasma de ruimte in, een Coronal Mass Ejection (CME). Die uitstoot was de eerste uitbarsting die waargenomen werd door de in juni 2013 gelanceerde Interface Region Imaging Spectrograph (IRIS) van de NASA. Met IRIS kan men met een betere resolutie dan ooit in de diepste lagen van de atmosfeer van de zon kijken. Probleem is dat IRIS al een dag van tevoren op een bepaald gedeelte van het oppervlak moet worden gericht en dat je dan maar moet afwachten – of héél goed inschatten – of er dáár een zonneuitbarsting plaatsvind. Op 9 mei 2014 was het dan eindelijk zo ver, toen met een snelheid van 2,4 miljoen km per uur geladen deeltjes de ruimte in werden geslingerd. Het beeld hierboven meet 5 bij 7,5 aarddiameters, dus dan heb je een indruk van de grote van zo’n CME. Op de video hieronder zie je beelden van de uitbarsting, gefilmd zowel door IRIS als door de SDO, het Solar Daynamics Observatory, ook van de NASA.

Bron: Science Daily.

Share

Comments

  1. Mooie opname I love science ^^

    Ps zou het mogelijk zijn dat bij zonnevlekken meer zwaartekrachten velden invloed hebben op het zien van zonnevlekken?

    • Ik geloof niet dat er een verband is tussen zwaartekrachtsvelden en het zien van zonnevlekken. Die vlekken worden volledig bepaald door uitbarstingen op de zon, waarbij vooral magnetische velden een rol spelen. Hun temperatuur is lager dan die van de rest van de zon en dat maakt dat ze donker afsteken en dat we ze op aarde kunnen zien.

  2. Hallo,
    De vraag is, waarom zijn we pas nu daarvan op de hoogte? Zijn deze uitbarstingen schadelijk voor de aarde en alles wat erop leeft?

  3. Die uitbarsting van 9 mei was niet naar de aarde gericht, dus daar hadden we geen last van. Meestal leveren de uitbarstingen alleen positieve dingen op, zoals noorderlicht in de Poolstreken, maar bij flinke uitbarstingen kunnen we er ook negatieve gevolgen van ondervinden, ‘we’ in de zin van communicatieverkeer dat hinder ondervindt, satellieten die er last van kunnen hebben, energiecentrales die er last van kunnen hebben, astronauten die zich even schuil moeten houden, dat soort dingen.

Speak Your Mind

*