Site pictogram Astroblogs

Nog even verder mijmeren over BICEP2 – deel 2

Credit: BICEP/Keck Collaboration

Credit: BICEP2-collaboration

Precies een week geleden schreef ik een Astroblog met wat losse ditjes en datjes over de resultaten van BICEP2, de detector op de zuidpool waarmee men in de kosmische microgolf-achtergrondstraling (Engelse afkorting: CMB) B-mode polarisatie had ontdekt, veroorzaakt door primordiale zwaartekrachtsgolven, ontstaan tijdens de zogenaamde inflatieperiode van de oerknal. Over die resultaten is al weken de nodige discussie, waarbij de centrale vraag is in hoeverre de polarisatie die BICEP2 heeft gemeten te danken is aan primordiale zwaartekrachtsgolven of dat er ook een deel is dat te danken is aan lokale magnetische velden in de Melkweg. Er zijn weer wat ontwikkelingen te melden, dus ik vrees met grote vreze dat deze mijmeringen een serie zullen worden, die pas zal eindigen als Planck, SPTpol, Polarbear, ACTpol, Keck Array of BICEP3 met nieuwe gegevens zullen komen.

  • Ten eerste is er veel aandacht voor een recent verschenen artikel op de ArXiv van het trio natuurkundigen Flauger, Hill en Spergel. Zij doen een poging om te kijken of er inderdaad vervuiling door ‘voorgrondstof’ van de Melkweg in het gemeten signaal is. Het BICEP-2 team hield rekening met een vervuiling door voorgrondstof van 3½ tot 5%, maar de drie auteurs denken dat dit te laag is en dat het tussen 8 en 15% is.
  • Na een presentatie van Raphael Flauger te hebben bijgewoond, één van de drie auteurs uit de eerste bullet, verklaarde Alan Guth, bedenker van de inflatietheorie van de oerknal, te gaan twijfelen aan de BICEP2 resultaten. “I had thought that the result was very secure, now the situation has changed”.
  • Uro Seljak, die ik vorige week ook al noemde, denkt dat spoedig al de resultaten bekend zullen worden van de Keck Aray, een detector die net als BICEP2 op het Amundsen Scott station op de Zuidpool te vinden is en die metingen bij 95 en 150 GHz heeft gedaan aan de CMB.
  • Vandaag begint in Boston de 224e bijeenkomst van de American Astronomical Society, #AAS224. Deze duurt tot en met donderdag 5 juni en reken er maar op dat ook daar de nodige discussies zullen worden gevoerd over BICEP2.
  • Op het World Science Festival in New York is gisteren een interessante discussie geweest, genaamd Ripples From the Big Bang: Listening to the Beginning of Time, waarin door ‘voor- en tegenstanders’ over de BICEP2 resultaten werd gesproken. Met Brian Greene als discussieleider en Andrei Linde, Alan Guth, Amber Miller, John Kovac en Paul Steinhardt als deelnemers. Input voor de discussie werd ook via Twitter geleverd via #ripplesWSF. Hieronder de ruim anderhalf uur durende video van de discussie – met name vanaf 01:16:30 gaat het over de hoe-vervuild-zijn-de-metingen-discussie.

Bron: Of Particular Significance + In the Dark + Nature + Space.com.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten