28 maart 2024

Exoplaneten komen in drie verschillende soorten

Credit: J. Jauch

Binnen ons zonnestelsel komen twee soorten planeten voor: rotsplaneten en gasreuzen. Bij andere sterren kan een derde soort gevonden worden: de gasdwergen. De verhouding tussen deze typen planeten blijkt direct verband te houden met het metaalgehalte van een ster [1]astronomen noemen alles zwaarder dan helium een ‘metaal’.

Door te kijken naar de eigenschappen van 400 exoplaneten die door Kepler zijn ontdekt, hebben astronomen bewijs gevonden voor drie duidelijke typen planeten. Planeten die kleiner zijn dan 1,7 aardes (qua omvang) zijn vrijwel altijd rotsplaneten of ijsplaneten. Planeten die groter zijn dan 3,9 aardes zijn ijsreuzen of gasreuzen, zoals Neptunus of Jupiter. Tussen die twee extremen bestaat een derde categorie, die in ons eigen zonnestelsel niet voorkomt: planeten die tussen 1,7 en 3,9 keer zo groot als de aarde zijn. Dit soort planeten hebben vermoedelijk veel waterstof en helium aangetrokken en zijn dus een soort mini-versies van gasplaneten.

Credit: David A. Aguilar (CfA)

Maar er is nog meer: de maximale grootte van rotsplaneten blijkt niet vast te liggen. Hoe verder van de moederster af, hoe groter een vaste planeet kan worden zonder veel gassen aan te trekken. Dit vormt wellicht een verklaring voor het bestaan van “mega-aardes” zoals Kepler 10c.

Ten slotte blijkt het type planeet verband te houden met het metaalgehalte van een ster. Sterren met gasreuzen hebben de neiging om metaalrijk te zijn, terwijl sterren met vooral rotsplaneten meestal metaalarm(er) zijn.

Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Voetnoten

Voetnoten
1 astronomen noemen alles zwaarder dan helium een ‘metaal’
Share

Speak Your Mind

*