29 november 2023

NASA’s vliegende schotel is klaar om getest te worden

ldsd

Het heet officieel de Low Density Supersonic Decelerator (LDSD), maar laten we ‘m voor ons gemak maar even de vliegende schotel van de NASA noemen. Dat donutachtige gevaarte – ik heb er eerder over geblogd – moet bij toekomstige Marsmissies de belangrijke rol spelen om bemande capsules veilig door de ijle Marsatmosfeer te loodsen en dan op de oppervlakte neer te zetten. Er staat een rijtje testvluchten met de vliegende schotel gepland – 5, 7, 9, 11 of 14 juni a.s. – en daarbij wordt ‘ie met een heliumballon naar een hoogte van 36 km gebracht, waarna de schotel wordt losgelaten. Je zou denken dat ‘ie dan direct daalt, maar kort na het loslaten worden eerst vier kleine motoren ontbrand, die ‘m moeten stabiliseren en vervolgens wordt de grote Star 48B motor aangezet, die de LDSD tot een hoogte van bijna 55 km moet brengen. De schotel heeft dan een snelheid van Mach 4 en dan pas begint ‘ie aan de afdaling, die qua omstandigheden vergelijkbaar is met een Martiaanse afdaling. De zes meter grote

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: