5 december 2023

Nieuws van het zwarte gatenfront

zwarte gaten

Afgelopen week heb ik gehuld in mijn Roy Donders Kluspak – nee, geen oranje juichpak – mijn huis flink in de verf gezet, ’t was allemaal hard nodig. Aan de overkant van de grote plas in Boston was tegelijkertijd het 224e congres van de American Astronomical Society (AAS) aan de gang en dat leverde een behoorlijke stortvloed aan astronomisch nieuws op. Ik heb het gezien de kluswerkzaamheden niet allemaal kunnen verslaan, dus er is enige achterstand hier en daar opgetreden. Maar ik zet hier even wat dingen op een rijtje die over kwamen waaien en die allemaal verband houden met zwarte gaten.

  • ten eerste is daar het nieuws dat het zwaartekrachtsveld van zwarte gaten hobbelig schijnt te zijn. Onderzoekers van het Perimeter Instituut in Canada hebben dat ontdekt. Het borrelt en het bruist daar behoorlijk, waarbij de onderzoekers de zwaartekracht hebben bekeken als een vloeistof. Ze spreken van ’turbulente zwarte gaten’ en voor de ge
    Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: