29 september 2023

Gluren bij de buren Deel: weet ik veel….

ISS 11 Junii 2014

ISS 11 Junii 2014

Er schijnt op dit moment “iets” aan de gang te zijn op de kwelbuis dat te maken schijnt te hebben ” met Oranje en met ballen” en vandaar dat dit blogje door uw nedrig scribent in elkaar gedraaid wordt,

Share

Comments

 1. Jan (H) zegt

  Wow,

  Wat goed gedaan weer Jan!
  Had het met eenzelfde combi ook laatst geprobeerd maar bleek niets zinvols op de foto te staan. Veel te lang belicht. Jij weet hoe t moet. Volgende keer weer opnieuw proberen maar dan met jouw aanbevolen instellingen. Bedankt

 2. Avatar foto Monique zegt

  Zo dan!! Dat is echt goed gelukt zeg. Maar wat is dat balen dat je Barlowlens naar z’n grootje is. Mijn Barlowlens (miskoop, het kostte ook geen drol) gebruik ik eigenlijk nooit. Ik heb wel eens die onderkant eraf geschroefd en op mijn 15 mm gedaan. Zucht…het werd er niet beter op. Zat er weer een stofje tussen. Ik heb liever een ding uit één stuk 😉 Het is net als bij een kabel, elke onderbreking is verlies in kwaliteit 😕

  • Jan Brandt zegt

   Hoi Monique,

   Barlowlenzen zijn helaas (nog steeds) een beetje een stiefkindje in “optiekland”….en toch..zijn het heel nuttige dingetjes…ooit ontworpen ergens rond 1830 op de wereld gezet door ene Peter Barlow, professor of mathematics at the Royal military academy…ladida!! George Dollond (neefje van John Dollond de uitvinder van de achromatische lens) en William Dawes maakten als eerste gebruik van de barlowlens opdat zij toen opeens veel nauwkeuriger metingen aan dubbelsterren konden doen. Ofwel….de Barlowlens is “a serious piece of kit” mits op de juiste manier “by the book of proper optical engineering” in elkaar “geschroefd”……enne….dat hoef je bij die goedkope (heel vaak plastieken) gevalletjes absoluut niet te verwachten……een goede, ECHT bruikbare Barlowlens is nooit goedkoop!! Trouwens in mijn specifieke gevalletje is er gelukkig slechts een middelmatig dure gesneuveld. Ik weet nu wat ik nog effe moet verbeteren voordat ik mijn echt dure (goede!!) Barlowlens veilig aan mijn telescoop ga “plakken”!!!

   • Avatar foto Monique zegt

    Als ik door de telescoop kijk ziet alles er superscherp uit met een Barlowlens. Bekijk ik mijn opnames op de computer dan is het vaak een stuk minder. Ik heb nog geen scherpe opname kunnen maken met de 15mm + Barlowlens. Kon gelijk de prullenbak in 🙁
    Ja, Arcturus had ik een keer dichterbij dan ooit met het onderste deel van de Barlow aan de 15 mm geschroefd. Dat was het hoogtepunt van 2013 omdat er nota bene zomaar kleur bij zat!

    https://www.youtube.com/watch?v=rdilhNUaMy4

    Een plastic Barlow? Volgens mij zijn alleen die 2 afdekdoppies (boven en onder) van plastic hihi 😀

    http://i.imgur.com/Lt4n6am.jpg

    http://i.imgur.com/65KSrev.jpg

    • Jan Brandt zegt

     Hmmm, vreemd vreemd vreemd….Nu heb ik onlangs een nieuw heel dik boek (Telescopes, Eyepieces, Astrographs….design, analysis and performance of modern astronomical optics) aangeschaft en in het hoofdstuk over barlowlenzen meende ik iets gelezen te hebben over de optische fout “beeldwelving” en “beeldwelving” is een optische fout waar ons oog wel voor kan corrigeren maar een vlakke lichtgevoelige chip niet. Vroeger, in het natte tijdperk, kon je deze beeldfout aanpakken door het stukje opname-film op een ronde houder in de telescoop te plaatsen voor een opname. Ik zal het hoofdstuk Barlowlenzen nog eens aandachtiger doorspitten en als ik nog “iets zinnigs danwel nuttigs” tegenkom dan..eh….hoor je nog van mij, OK? Trouwens….ik wil er ook graag meer van weten want ik ben ook nog niet “uitge- barlowd” in relatie tot de edele sport der ISS fotografie. Oh..en wat die platieken Barlowlenzen betreft….die kom je alleen maar tegen bij zogenaamde “departmentstore telescopes”…..van die dingen waarbij je de prachtige doos vooral moet houden en de optische nep-inhoud meteen de Oude Maas in moet keilen!!! En aangezien jij gelukkig een ECHTE telescoop hebt zijn het bij jou inderdaad alleen maar de afdekdopjes die van plastic zijn, hoera!!!

 3. evandijken zegt

  Knap van je: ten eerste dat je überhaupt die ISS vindt, ten tweede dat je er nog even een voldoende scherpe foto van maakt: het bewijs dat het écht bestaat!

 4. Jan Brandt zegt

  Oh ja..enne..voor de “liefhebbers” die nu ook opeens “de ISS-kriebel” hebben gekregen…..heb meelij met U..ha..ha……de zoekkaarjes en alle “overgangsdata” zijn te vinden op de website “heavens-above”. Wel effe opletten dat je je exacte geografische waarneem positie intikt anders zit nog voor de spaanse voetbal-overwinning te wachten!!!

 5. Martin Schoenmaker zegt

  Ik heb vorig jaar zomer deze foto los uit het handje geschoten met een simpele compact camera met maximale zoom: http://s27.postimg.org/5o4u5mjpv/image.jpg

  • Wowie, geweldige foto. Hoeveel keer heb je wel niet moeten inzoomen? Heb je dan geen last van bewegingsonscherpte?

   • Martin Schoenmaker zegt

    Ik was ook ernstig verbaasd dat het zo goed lukte! Ik heb denk ik een stuk of 30 foto’s gemaakt die avond waarvan de meeste een heel mooi abstract kunstwerk zouden kunnen zijn… Prachtige lichtende kringellijntjes… 😉

    Er was 1 foto (dat middelste vlekje in bovenstaande link dus…) die ‘scherp’ was. En met een beetje photoshoppen (rechtsonder) en ter inspiratie een foto van internet (linksboven – alsof je dat niet kon raden :-P…) zijn zowaar details te ‘herkennen’.

    De EXIF info van de betreffende foto:
    Date taken: 11-8-2013 21:42
    Camera maker: Canon
    Camera model: Canon PowerShot XS220 HS
    F-stop: f/5.9
    Exposure time: 1/10 sec.
    ISO speed: ISO-100
    Exposure bias: -0.7 step
    Focal length: 70mm
    Max aperture: 5.125

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: