Een recente studie suggereert dat Charon scheuren in z’n oppervlak zou kunnen hebben. Als NASA’s New Horizons volgend jaar aankomt bij Pluto en Charon, zal hij gaan zoeken naar deze scheuren. Stel dat ze inderdaad worden aangetroffen, dan zou Charon een ondergrondse oceaan kunnen hebben. De kans is echter groter dat deze oceaan lang geleden bevroren is.Dit lijkt natuurlijk een onwaarschijnlijk standpunt, gezien de enorme afstand tussen Charon en de zon. Maar met getijdenhitte kan het wel degelijk. Kijk maar naar de manen Europa en Enceladus, die inwendig gekneed worden door de zwaartekracht van de veel grotere gasplaneten in hun omgeving. Op beide manen wordt het bestaan van een oceaan verwacht. Beide manen zijn ook in het bezit van opvallende scheuren aan het oppervlak.
Nu zorgt deze getijdeninvloed ervoor dat de omloopbaan van zo’n maan excentrisch blijft (oftewel, “uitgerekt” of “niet-cirkelvormig”). Helaas is de omloopbaan van Charon rondom Pluto bepaald cirkelvormig. Mocht Charon dus ooit een oceaan gehad hebben, dan is deze lang geleden verdwenen. Overigens zou Pluto zelf óók een oceaan kunnen hebben! Bron: NASA
Zo onderhand wordt het duidelijk dat slechts een fractie van al het water in ons zonnestelsel zich op Aarde bevindt. Ik kijk uit naar de resultaten van New Horizons en op termijn naar de verkenner die Europa gaat onderzoeken.
groet,
Gert (Enceladus)