23 oktober 2020

Gloeiende gaswolk bevat een mysterieuze ring

credit: ESA/NASA/JPL-Caltech/Whitman College

De Herschel-ruimtetelescoop heeft een indrukwekkende infraroodopname gemaakt van NGC 7538, een gigantische interstellaire gaswolk op een afstand van 8800 lichtjaar. Binnen de gaswolk blijken zich 13 dichte, massieve klonters te bevinden. Binnen deze klonters zullen uiteindelijk reusachtige sterren ontstaan, met een geschatte van massa van 40 tot 100 zonnen (per stuk!)

Maar dat is niet alles. De onderzoekers hebben ook een enorme, ovale ring gezien binnen de gaswolk, met een diameter van 25 bij 35 lichtjaar. Het is niet bekend waar deze ring door gevormd is. Dergelijke structuren komen vaker voor in gaswolken en worden meestal gevormd door de krachtige winden die worden uitgestoten door massieve OB-sterren. Daarnaast kunnen ze ook het gevolg zijn van een supernova-explosie.

Helaas bevindt zich in het centrum van de ring niets verdachts: geen O-ster en ook niet het restant van een ontplofte OB-ster (zoals een neutronenster of een zwart gat). Het is mogelijk dat de ‘dader’ zelf een rotschop heeft gekregen en het plaats delict heeft verlaten. Overigens is de stervorming binnen NGC 7538 nog maar net op gang gekomen: de gemiddelde temperatuur van de wolk bedraagt slechts enkele tientallen graden Kelvin.

Bron: NASA

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.