17 april 2024

Massieve sterren komen meestal in paren

Credit: ESO/L. Calçada

Uit Duits onderzoek is gebleken dat zware sterren vrijwel altijd in paren komen. De onderzoekers hebben zo’n 800 zware sterren bestudeerd en ontdekt dat 90 procent hiervan eigenlijk dubbelsterren zijn, met twee componenten van gelijkwaardige massa.

Waarom is dit niet eerder ontdekt? Wel, de meeste dubbelsterren kunnen niet waargenomen worden als afzonderlijke puntobjecten, zelfs niet met de krachtigste telescopen. In plaats daarvan kijkt men naar het spectrum van de ster. Als gevolg van Dopplerverschuivingen kan dan het bestaan van aanvullende componenten aangetoond worden (spectroscopische dubbelsterren).

Op die manier heeft men ontdekt dat sterren in meervoudige systemen meestal een partner met dezelfde massa hebben. Dit klinkt echter niet logisch: als een ster van 50 zonnemassa’s een andere ster “invangt”, dan is de kans veel groter dan het om een veel lichtere ster gaat. Dat betekent dat de begeleiders in dit geval niet zijn ingevangen, maar dat het proces van stervorming de “boosdoener” vormt. Schijnbaar hebben massieve protosterren de neiging om in twee gelijkwaardige componenten uiteen te vallen.

Bron: Ruhr-Universit

Share

Comments

 1. gert1904 zegt

  Het bronartikel verwijst naar het volledige bronartikel,

  http://rubin.rub.de/en/sky-more-crowded-we-thought.

  Uit dit artikel blijkt dat het onderzoek betrekking heeft op spectroscopische dubbelsterren, en niet op eclipserende dubbelsterren.

 2. Olaf van Kooten zegt

  Dank u, ik heb het aangepast 😉

 3. gert1904 zegt

  Waarom word ik ineens met “u” aangeschreven? Dat is nergens voor nodig! 😄😉!

  Ik voel me dan ineens bijzonder ongemakkelijk.😉😥

Speak Your Mind

*