3 december 2024

BICEP2-team: kosmisch stof kán ons waarnemingen hebben beïnvloed

Credit: BICEP2 Collaboration

Het hoge woord is er uit: het team natuurkundigen van de BICEP2-detector op de Zuidpool heeft haar resultaten officieel gepubliceerd in The Physical Review Letters – dit keer geheel peer-reviewed – en daarin wordt opnieuw betoogd dat ze denken in de kosmische achtergrondstraling signalen te hebben gevonden van B-mode polarisatie, veroorzaakt door primordiale zwaartekrachtsgolven afkomstig uit de inflatieperiode van de oerknal, maar dit keer met de toevoeging dat het signaal beïnvloed kán zijn door stof vanuit de Melkweg! En met name die laatste toevoeging is opzienbarend, want sinds de bekendmaking van de resultaten op 17 maart j.l. was de stelling van het BICEP2 team dat er géén sprake was van ‘lokale beïnvloeding’, zoals dat heet. De metingen BICEP2 – in de afbeelding hierboven de grafiek linksonder – passen het beste bij een oerknal volgens het ΛCDM-model, met donkere energie in de vorm van een Kosmologische Constante Λ en ‘koude’ donkere materie (CDM) en een tensor-to-scalar verhouding r van 0,2. De betrouwbaarheid dat r≈0 is, die is volgens het artikel – dat hier volledig te vinden is – maar liefst 7σ, da’s zeer hoog. Maar magnetische velden van lokaal stof zouden (deels) verantwoordelijk kunnen zijn voor de gemeten polarisatie:

Accounting for the contribution of foreground, dust will shift this value [non-zero r at 7.0 sigma] downward by an amount which will be better constrained with upcoming data sets” – BICEP2-team, Phys. Rev. Lett. 112, 241101; Published 19 June 2014.

Het wachten is nu dus tot de resultaten van andere detectoren bekend zijn om de metingen van BICEP2 te staven. Eh…. maar dat wisten we eigenlijk al. 🙂 Bron: Not Even Wrong + Eurekalert.

Share

Speak Your Mind

*