29 maart 2024

Hoe groot gedeelte van het heelal bestaat uit zwarte gaten?

Credit: NASA

Zwarte gaten zijn angstaanjagende objecten met een enorme massa. Ze komen in twee soorten: de stellaire zwarte gaten, die ontstaan zijn uit massieve sterren, en de supermassieve zwarte gaten, die zich in het centrum van de meeste sterrenstelsels bevinden. Maar hoe groot gedeelte van het heelal bestaat eigenlijk uit zwarte gaten (qua massa, in procenten)? Nou, minder dan je zou denken!

Slechts 1 op de 1000 sterren hebben voldoende massa om een zwart gat te worden. Ons melkwegstelsel heeft minimaal 100 miljard sterren (waarschijnlijk wel twee of drie keer zoveel) en zou dus wel 100 miljoen stellaire zwarte gaten kunnen bevatten. Aangezien er ook honderden miljarden sterrenstelsels zijn, moeten er dus ontzettend veel zwarte gaten zijn. In het waarneembare universum wordt zo’n beetje iedere seconde een nieuw exemplaar geboren! Toch zijn dat er, bij elkaar, minder dan je zou denken. Het universum bestaat namelijk voor 1/1000ste deel uit stellaire zwarte gaten.

Supermassieve zwarte gaten vormen een ander verhaal. Ons “eigen” centrale zwarte gat staat op een afstand van 26.000 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Boogschutter. Officieel staat dit monster bekend als Sagittarius A (“a-ster”). Met een massa van 4,1 miljoen (!) zonnen is dit zwarte gat enorm veel zwaarder dan de stellaire exemplaren. Welk percentage van de Melkweg denk je dat gevat is in Sagittarius A (qua massa)?

Fout! Hoewel Sagittarius A* absoluut supermassief is, vormt zijn massa slechts 1/10.000ste procent van de totale Melkweg! Als we hier de stellaire exemplaren aan toevoegen, bestaat slechts 11/10.000ste deel van de Melkweg uit zwarte gaten! Nou, dat valt dus best mee 🙂

Tenzij….donkere materie uit zwarte gaten bestaat! Donker materie is verantwoordelijk voor driekwart van alle massa in het heelal, maar reageert niet op licht en heeft bijna geen wisselwerking met normale materie. Er is een theorie die stelt dat donkere materie is opgebouwd uit primordiale zwarte gaten, microscopische exemplaren die bij de oerknal ontstaan zijn. Deze verklaring wordt door de meeste natuurkundigen als onwaarschijnlijk beschouwd, maar stel dat het waar is, dan bestaat het grootste deel van het heelal dus werkelijk uit de angstaanjagende monsters die we zwarte gaten noemen!

Bron: Universe Today

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    “Hoe groot gedeelte van het heelal bestaat uit zwarte gaten?”

    Hoe langer ik naar die zin kijk, hoe meer ik het gevoel heb dat dit geen goed Nederlands is….(??)

  2. rudiev zegt

    Ik betwijfel of donkere materie uit primordiale zwarte gaten bestaat. Als dit zou zijn zou je verwachten dat donkere materie zich gedraagt als wat zwarte gaten doen, namelijk materie opslokken. Gezien donkere materie oa helpt bij het vormen van sterren en planeten zou er genoeg materie in de omgeving moeten zijn om op te slokken waarvan je dan weer teken zou moeten kunnen waarnemen en dit doen we niet.

    @Olaf
    De titel is misschien iet wat vreemd ja, de titel bovenaan van het youtube filmpje mist ook het woordje ‘in’, ‘how much of the universum is IN black holes’ zou het moeten zijn zoals in het filmpje zelf staat. Je zou het letterlijk kunnen vertalen naar ‘Hoeveel van het universum is in zwarte gaten’. Of om het beter begrijpelijk te maken ‘Hoeveel massa van het universum bevindt zich in zwarte gaten?’. Ach, gewoon lezen en kijken maar 🙂

Speak Your Mind

*