2 december 2023

NASA heeft geur van Titan nagemaakt

Impressie van een ethaanmeer op Titan

Amerikaanse wetenschappers hebben de geur van de Saturnusmaan Titan nagemaakt. Dat klinkt als een slechte grap, maar niets is minder waar. Het blijkt dat de dampkring van de reusachtige maan naar benzine ruikt! En geloof het of niet, dat is een belangrijk resultaat, aangezien de wetenschappers een andere geur verwacht hadden 😉

Hoe kwamen die onderzoekers dan aan die benzinegeur? Eerst hebben ze aan de hand van spectrografische gegevens de samenstelling van de atmosfeer bepaald. Daarna hebben ze gebruik gemaakt van gegevens die verzameld zijn door de Cassini-ruimtesonde. In hun lab begonnen ze gassen en koolwaterstoffen te mengen en aan te passen, waarna ze het mengsel vergeleken met de beschikbare informatie.

Titans unieke geur kon volgens de NASA-wetenschappers niet gemaakt worden met enkel stikstof en methaan (veruit de meest voorkomende gassen op Titan). Daarom voegden ze meer ingredi

Share

Comments

  1. Co van Driel zegt

    En wie gaat dat dan controleren en wanneer? Dus een koolwaterstof en nog wat stikstof erbij, goed roeren, en dan heb je de geur van Titan. Het ruikt er dus een beetje naar het moeras, ofwel een schetenlucht.

  2. Ja, leuk, stikken in het Titangas terwijl je wordt herinnerd aan scheten en benzine! Een echte aanrader!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: