25 februari 2024

Ook dwergstelsels hebben veel sterren geproduceerd

distant dwarf galaxies

In het jonge universum produceerden zware sterrenstelsels in een enorm tempo nieuwe sterren: soms wel 1000 zonnen per jaar! Zo’n 3 miljard jaar na de oerknal piekte de stervorming, waarna alles op een lager pitje is komen te staan. Nu blijkt uit waarnemingen van Hubble dat zelfs dwergstelsels een dergelijke “starburst” gehad hebben.

Dit soort kleine sterrensteden (met een paar miljard leden) kunnen in slechts 150 miljoen jaar tijd hun massa verdubbeld hebben en dat is idioot snel! Dit betekent dat een significant gedeelte van het totale aantal sterren geboren moet zijn in dwergstelsels.

Maar hoe weten ze dat eigenlijk? Wel, ze hebben gebruik gemaakt van de Hubble-ruimtetelescoop om een groot aantal verre dwergstelsels te bestuderen. Geen gemakkelijke opgave, aangezien ze zo klein zijn. Maar door te kijken naar zogenaamde H-alpha-lijnen in het spectrum van de stelsels, kan bewijs voor massale stervorming gevonden worden. Bij dit proces worden namelijk grote hoeveelheden gas ge

Share

Speak Your Mind

*