7 juni 2023

Arnout Franken wint Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2014

winnaars sterrenkunde olympiade

Arnout Franken uit Neede (Bonhoeffer College, Enschede) is de winnaar van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2014. Hij heeft het sterrenkunde-examen dat vandaag werd afgenomen aan het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek in Amsterdam het beste gemaakt. Franken heeft een waarneemreis gewonnen naar het Roque de Los Muchachos Observatory op het Canarische eiland La Palma. Hij mag samen met een sterrenkundige waarnemingen doen met een van de professionele telescopen.

Jeroen Winkel uit Nijmegen (Stedelijk Gymnasium Nijmegen, Nijmegen) en Stefan Kuipers uit Bedum (Willem Lodewijk Gymnasium , Groningen) werden allebei tweede. Zij gingen naar huis met een certificaat van deelname, het boek ‘An Introduction to Modern Astrophysics‘ door Bradley W. Carroll en Dale A. Ostlie en het boek ‘Zwaartekracht bestaat niet‘ geschreven door professor Vincent Icke. De andere deelnemers kregen een certificaat en het boek ‘Zwaartekracht bestaat niet’.

De 15 scholieren die de voorrondevragen het beste hadden gemaakt mochten deelnemen aan de olympiade die plaatsvond van 18 tot en met 20 juni 2014. Op de eerste dag volgden ze masterclasses van de natuur- en sterrenkundigen Lex Kaper, Jan Pieter van der Schaar, Huib Henrichs en Michiel van der Klis. De dag werd afgesloten met een gezellige barbecue. Vrijdag werd het examen afgenomen, volgde een voorstelling in het NOVA Mobiel Planetarium en de feestelijke prijsuitreiking.

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade wordt jaarlijks georganiseerd door een van de universitaire sterrenkundige instituten. Volgend jaar wordt de olympiade georganiseerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: