3 juni 2023

Blazar 3C 454.3 zichtbaar in amateur-telescopen dankzij uitbarsting

Blazar 3C 454.3 (credit: Sloan Digital Sky Survey).

Amateur-sterrenkundigen en -astrofotografen opgelet! Dit keer is er geen uitbarsting van een nova of supernova, maar dit keer van een compleet sterrenstelsel! De blazar 3C 454.3 (positie aan de hemel: RA 22u 53m 57.7s DE +16º 08′ 53″) maakt momenteel een uitbarsting mee en dat maakt ‘m zichtbaar in amateur-telescopen. Normaal is 3C 454.3 van helderheid +17m, maar momenteel is ‘ie ongeveer +13,6m. Let wel: blazar 3C 454.3 staat op een afstand van maar liefst 7 miljard lichtjaar, dus als je met je telescoop dit sterrenstelsel ziet of fotografeert kijk je naar iets dat er twee miljard eerder was dan het moment dat de zon en aarde ontstonden. Blazars zijn eigenlijk quasars – sterrenstelsels met een actief zwart gat in het centrum – maar met één bijzonderheid: hun relativistische straalstroom van energie is recht op de aarde gericht. Hieronder zie je een zoekkaartje van de blazar, die zich in het noordelijke sterrenbeeld Pegasus bevindt – er staan sterren op tot +15m.

Credit: Stellarium

Bovenin de zoekkaart zie je de ster IM Peg, die met een helderheid van +5,7m gemakkelijk te vinden is. Met onderstaand kaartje, waarop je de bekende vierhoek van Pegasus ziet kan je IM Peg vinden.

Gemaakt met Chris Marriott’s SkyMap software.

De uitbarsting van de blazar is de grootste sinds 2010 en hij werd het eerst in mei opgemerkt met de Italiaanse AGILE satelliet, die gammastraling waarneemt. Hieronder een interessante en ook humoristische video, waarin het verschil wordt uitgelegd tussen quasars en blazars.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Grrrr….komt ie nou mee aanzetten. ben gisternacht nog voor de kat z’n snorharen op “astrofotografie-pad” geweest…………..OK…achteraf misschien niet echt een geweldig idee om dat te willen doen zo vlak in de buurt van de korste nacht van het jaar met al z’n “geneugten” van de grijze nachten en net die ene..grrr… “cumulus astrofotograficus interuptus” die precies net dat ene krappe uurtje boven mijn gefrustreerde koppie bleef hangen, maar toch….een heuse echte blazar binnen het bereik van amateurs……..Nou ja, dan gaan toch gewoon nog een poging wagen!!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: