21 mei 2019

“Diamant zo groot als de aarde gevonden”

pulsar and cold white dwarf

Een aantal sterrenkundigen hebben mogelijk de koelste en zwakste witte dwerg ooit waargenomen. Het oeroude restant van een zon-achtige ster is dusdanig koel, dat z’n koolstof geheel moet zijn gekristalliseerd tot een soort van diamant.

Witte dwergen zijn de extreem dichte (en meestal extreem hete) restanten van sterren zoals onze zon. Ze bestaan vooral uit helium, zuurstof (en soms een beetje neon en magnesium), maar het basisbestanddeel is vrijwel altijd koolstof.

De witte dwerg in kwestie kan niet waargenomen worden, maar z’n aanwezigheid is afgeleid aan de hand van diens invloed op een nabije pulsar – het snelroterende restant van een supermassieve ster. Deze pulsar blijkt namelijk de zwaartekracht te voelen van een zwaar en nabij object, die iedere 2,45 dagen om elkaar heen lijken te draaien.

Aan de hand van berekeningen blijkt de massa van de pulsar zo’n 1,2 zonnen te bedragen en de massa van z’n begeleider zo’n 1,05 zonnen. Het is echter onwaarschijnlijk dat het tweede object

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.