28 november 2023

Telescoop graaft op Pluto

Over een jaar zal New Horizons langs Pluto vliegen en ons eindelijk een gedetailleerde blik geven op de dwergplaneet. Toch kan ook zonder die ruimtesonde aan wetenschap bedreven worden. Een aantal astronomen hebben namelijk gebruik gemaakt van vergeten gegevens om meer te weten te komen over de samenstelling van Pluto onder het oppervlak.

Men heeft hiertoe gebruik gemaakt van gegevens die in de jaren ’90 zijn verzameld door de James Clerk Maxwell Telescope op Hawaii. Met diens SCUBA-camera’s heeft men Pluto waargenomen op submillimeter-golflengten, een gebied dat tussen infrarood en radio inligt. Deze submillimeterstraling is afkomstig van onder het oppervlak van de dwergplaneet.

Door deze straling te bestuderen blijkt dat zich onder het oppervlak van Pluto een relatief droge lage bevindt van stikstof en methaan, onder een donkere korst van waterijs en bevroren polymeren. Omdat het oppervlak van Pluto langzaam verdampt als gevolg van zonlicht, zal het donkere oppervlaktemateriaal langzaam verdwijnen.

Bron: Royal Astronomical Society

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: