28 maart 2024

Ruimtepuin opruimen…..met een harpoen??

Credit: ESA

Het wordt steeds drukker in de ruimte. Rondom de aarde bevindt zich inmiddels een enorme wolk van ruimtepuin, waaronder defecte satellieten die een groot gevaar kunnen vormen voor werkende satellieten en de astronauten in het ISS. Nu heeft ESA een oeroude techniek in overweging genomen om een oplossing te bieden voor dit probleem: het harpoen.

Inmiddels is het aantal traceerbare stukken ruimtepuin toegenomen tot 17.000 (!). Zelfs een stukje puin ter grootte van een centimeter kan satellieten flink toetakelen. Bovendien is het een kwestie van tijd voordat zo’n object betrokken is bij een botsing, en daarbij ontstaat dan meer ruimtepuin. Als we niets doen, wordt het een kettingreactie die ruimtereizen nog gevaarlijker zal maken dan ze al zijn!

Vandaar dat de heren bij ESA bezig zijn met de e.DeOrbit missie, die in 2021 van start zal gaan. Met z’n geavanceerde sensoren en autonome bediening zal e.DeOrbit potentieel gevaarlijke stukken ruimtepuin identificeren en “vangen”. De vraag is natuurlijk: waarmee? Men heeft verschillende zaken in overweging genomen: een soort visnet, een robotarm en nu dus ook een harpoen.

ESA gaat nu een prototype-ruimteharpoen ontwikkelen, om te zien of het ook daadwerkelijk een goede optie is. Als je het mij vraagt zou ik die ruimteharpoen in Japan laten ontwikkelen. Daar hebben ze verstand van die dingen en doen ze een keer iets nuttigers dan arme walvissen op schandalige wijze om zeep helpen.

Bron: European Space Agency

Share

Comments

  1. Martin Schoenmaker zegt

    Ik ben erg benieuwd hoe men dit wil gaan realiseren. Al die restanten hebben verschillende relatieve snelheden en andere baankarakteristieken. Een autonome ruimte-puin-opruimer suggereert dat men met 1 missie, meerdere stukken ruimtepuin wil gaan ‘vangen’. Dat lijkt me toch een behoorlijk ingewikkelde operatie, qua navigeren van het ene naar het andere stuk ruimtepuin. Dat zal tevens een behoorlijke hoeveelheid delta-v vergen, wat betekent dat een extra ‘vaartuig’ in de gevarenzone gebracht wordt met een flinke hoeveelheid ‘rocket-fuel’.

    In het bron-artikel staat ook niet uitgelegd wat men na het vangen met het stuk ruimtepuin doet. Wanneer deze op sleeptouw genomen wordt, op weg naar het volgende doel, zal het steeds meer moeite kosten om nauwkeurig daar aan te komen. Vooral wanneer een van de doelen aan het roteren is. Na vangst zal dan het hele ‘systeem’ een deel van die rotatie overnemen.

    Ik ben maar een leek, en de experts hebben vast allerlei slimme oplossingen bedacht voor dit soort problemen. Ben erg benieuwd hoe.

Speak Your Mind

*