
De verdeling van materie volgens de nieuwe theorie (links) en volgens de oude theorie (rechts). Het resultaat is bijna gelijk en dat is natuurlijk hoopvol. Credits: University of the Basque Country.
Een team van wetenschappers uit Baskenland en Taiwan (waarom ook niet 😛 ) hebben een alternatief bedacht voor koude donkere materie, de meest populaire versie van het mysterieuze goedje dat als “lijm” voor gewone materie lijkt te fungeren.
Koude donkere materie is een vorm van materie dat is opgebouwd uit langzaam bewegende deeltjes die alleen via de zwakke kernkracht en de zwaartekracht reageren op normale materie. Dat zou betekenen dat een groot deel van alle materie in het heelal niet-baryonisch van aard is, m.a.w. niet is opgebouwd uit vertrouwde deeltjes zoals protonen en neutronen.
Volgens de wetenschappers in kwestie is dat niet het hele verhaal. Volgens hen bestaat donkere materie helemaal niet uit zwak-reagerende massieve deeltjes, maar uit hele lichte deeltjes die samen een Bose-Einstein-condensaat vormen. De ultralichte bosonen die het condensaat vormen, bevinden zich allemaal in dezelfde kwantum-golffunctie. Dat betekent dat zich verstoringen vormen op astronomische schaal in de vorm van grote golven.
Volgens deze theorie zouden alle sterrenstelsels grote, stationaire golven van donkere materie moeten bevatten, die solitons genoemd worden. Dit zou een verklaring kunnen vormen voor de merkwaardige kernen van bepaalde dwergstelsels. Als dit bevestigd zou worden, dan is donkere materie schijnbaar een ijskoude kwantumvloeistof die het “hekwerk” vormt van de groteschaalstructuur van ons universum.
Bron: Phys.org
Mmm, ik vind het eigenlijk best aannemelijk klinken.
Gek is dat: sommige theoriën verwerp je op de een of andere manier vrijwel meteen instinctief, terwijl anderen in goede aarde vallen.
groet,
Gert (Enceladus)
En als donkere materie nu eens plasma is ?
Plasma bij dergelijke lage temperaturen? Kan dat?
groet,
Gert (Enceladus)
vrijwel alle materie in de intergalactische ruimte is geioniseerd en DUS een plasma. Een plasma bestaat uit atoomkernen die hun elektronen zijn kwijtgeraakt. Donkere materie kan dus niet bestaan uit het soort plasma dat wij kennen. Als het plasma is van iets dat geen licht weerkaatst, is het alsnog een nieuw deeltje, en dus donkere materie. In dat geval: als het niet bestaat uit atoomkernen en elektronen, dan kun je het ook geen plasma noemen.
Volgens de Amsterdamse hoogleraar natuurkunde en Spinozalaureaat Erik Verlinde bestaat donkere materie helemaal niet. Volgens Verlinde is het hoog tijd om op een heel andere manier over ruimte, tijd en het hele universum na moeten denken. Verlinde werkt aan een nieuwe, revolutionaire theorie over de zwaartekracht. Dat is geen fundamentele kracht, zoals natuurkundigen sinds Newton hebben aangenomen, maar een bijverschijnsel van iets veel diepers, meent Verlinde. Als zijn ideeën juist zijn, leidt dat tot een ongekende aardverschuiving in de natuurkunde.
@ Olaf: Dank voor je toelichting.
@ Theo: Zeer interessant! Ik heb ruim een maand geleden samen met Arie het voorrecht gehad om op een terrasje in Utrecht met hem te mogen borrelen. Hij maakte een sympathieke en zelfs bescheiden indruk. Ik ben heel benieuwd naar zijn ideeën.
groet,
Gert (Enceladus)
Dat zijn creatieve uitspraken van meneer Erik Verlinde. Een nieuwe revolutionaire theorie over zwaartekracht. Wie weet, hè? 😀
@ Gert, dat klinkt gezellig! Borrelen met Erik Verlinde… na 2 glazen goede rode wijn krijg je vanzelf een revolutionaire theorie over de zwaartekracht (gekheid, maar toch in zekere zin)
‘Is Gravity an Illusion?’, an episode of Through the Wormhole with Morgan Freeman, on entropic gravity. With Erik en Herman Verlinde. Tonight on Science Channel , 10 PM (ET/PT, USA). Preview can be watched on website:
Through the Wormhole: We Have To Think About Gravity In A Different Way : Video : Science Channel
http://www.sciencechannel.com
Physicist Eric Verlinde was inspired after a burglar ransacked his home. His theory – on entropy and gravity – has major implications.
Wat een leuk filmpje met Erik Verlinde erin. Gaaf om hem ook binnenin de heteluchtballon te zien. Op het moment dat hij die appel naar beneden laat vallen moet er niemand onder lopen (haha) Krijg je ineens een appel op je knar 😀 Auwww
Site van Erik Verlinde met links naar een paper en blog over zijn zwaartekracht theorie:
http://staff.science.uva.nl/~erikv/page20/page20.html
Kwantummechanica en de bouwstenen van het heelal – Erik Verlinde (Lowlands University 2012) https://www.youtube.com/watch?v=0BALrPSizhA
Volgens sommige is zijn theorie ook alweer ontkracht doordat zwaartekracht op neutronen zich gedraagd zoals beschreven in Einsteins zwaartekrachttheorieën:
http://www.visionair.nl/wetenschap/verlindes-entropische-zwaartekrachtstheorie-klopt-niet-bewijst-experiment/
http://www.visionair.nl/wetenschap/antizwaartekracht-experiment-op-kwantumschaal/
Zie verder ook:
https://www.astroblogs.nl/2014/03/10/tonen-neutronen-wellicht-de-ware-aard-van-zwaartekracht/
En nou? Zou Verlinde nog verder gaan om het passend te maken? Ik had al eens eerder een reactie op Astroblogs over zwaartekracht geplaatst. Of de zwaartekracht misschien een afgeleide kracht is? Dat zwaartekracht door een andere factor beïnvloed wordt. Stel dat je door een vorm van magnetisme (wat niet door de mens is uitgevonden) kunt aantonen dat het de zwaartekracht beïnvloed?
Is een Bose-Einstein condensaat niet extreem gevoelig voor invloeden van buitenaf, zwaartekracht en magnetische velden. Zou de donkere materie dan niet veel meer verspreid moeten zijn dan in het web-achtige als dat het nu is?