Site pictogram Astroblogs

Is donkere materie eigenlijk een kwantumvloeistof?

Credit: University of the Basque Country

De verdeling van materie volgens de nieuwe theorie (links) en volgens de oude theorie (rechts). Het resultaat is bijna gelijk en dat is natuurlijk hoopvol. Credits: University of the Basque Country.

Een team van wetenschappers uit Baskenland en Taiwan (waarom ook niet 😛 ) hebben een alternatief bedacht voor koude donkere materie, de meest populaire versie van het mysterieuze goedje dat als “lijm” voor gewone materie lijkt te fungeren.

Koude donkere materie is een vorm van materie dat is opgebouwd uit langzaam bewegende deeltjes die alleen via de zwakke kernkracht en de zwaartekracht reageren op normale materie. Dat zou betekenen dat een groot deel van alle materie in het heelal niet-baryonisch van aard is, m.a.w. niet is opgebouwd uit vertrouwde deeltjes zoals protonen en neutronen.

Volgens de wetenschappers in kwestie is dat niet het hele verhaal. Volgens hen bestaat donkere materie helemaal niet uit zwak-reagerende massieve deeltjes, maar uit hele lichte deeltjes die samen een Bose-Einstein-condensaat vormen. De ultralichte bosonen die het condensaat vormen, bevinden zich allemaal in dezelfde kwantum-golffunctie. Dat betekent dat zich verstoringen vormen op astronomische schaal in de vorm van grote golven.

Volgens deze theorie zouden alle sterrenstelsels grote, stationaire golven van donkere materie moeten bevatten, die solitons genoemd worden. Dit zou een verklaring kunnen vormen voor de merkwaardige kernen van bepaalde dwergstelsels. Als dit bevestigd zou worden, dan is donkere materie schijnbaar een ijskoude kwantumvloeistof die het “hekwerk” vormt van de groteschaalstructuur van ons universum.

Bron: Phys.org

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten