25 juli 2024

Messier 10, Tikkie takkie astrofotografie

Messier 10, bolvorminge sterrenhoop in het sterrenbeeld Slangendrager

Nou moet ik meteen bekennen dat ik echt totaal niet weet wat er  met die “tikkie takkie-kreet” bedoeld wordt….maarre…..het schijnt “iets” met voetbal te maken te hebben,  want ik heb hem opduikeld toen ik naar mijn alltime favo kwelbuisprogramma “voetbal International” zat te kijken….yeah right, echt niet!!  Wellicht “meer voor mannen”  maarre… bepaaldelijk NIET  “meer voor Jannen”  of in elk geval zeker NIET voor DEZE Jan!! En toch,  hoewel ik dus niet weet (en ook niet wil weten!!) wat “tikkie takkie voetbal precies inhoud heeft deze kreet gewoon een soort van ontspannen lading om zich heen…..en die ontspannenheid omschrijft ook helemaal de aard van mijn meest recente “astrofotografie-expeditie”….Het ging voor de verandering eens allemaal heerlijk van een leien dakkie!!Mocht het nu zo zijn dat ik wellicht de indruk heb gewekt dat ik onverhoopt fanatiek anti-voetbal ben, dan valt dat best wel mee hoor, heb “het spelletje” tenslotte, zoals in een eerder blogje geschreven, zelf ook jarenlang gedaan….als Keeper zijnde bij de pupillen en junioren van DFC (de amateurtak van FC Dordrecht)…..enne…..laat het U ook tevens bekend zijn dat uw onvolprezen hoofdredacteur (yep, the one and only Adrianus V himself!!) ook een lachwekkende…..eh…oeps….Indrukwekkende jeugdvoetbal-carriere achter de immer woestlenige en sportieve rug heeft. Hij speelde echter voor  “die andere grote club in de Drechtsteden” (la me niet lache!!!) namelijk VVGZ…. Voetbalvereniging Geluksvogels Zwijndrecht…..tja, what’s in a name, zullen we dan maar zeggen. Wij schijnen zelfs malkander  meerdere malen getroffen te hebben ” op de verschillende drechtstedelijke groene matten der eeuwige glorie”,  maar dit was dus ruim voorat wij beiden “astronomisch uit de kast waren gekomen”. Uiteraard zijn deze heroische confrontaties altijd royaal  beslecht geworden in het voordeel van de eerbiedwaardige club deses schrijvers  waarbij ik, met de bijnaam “de rots van Dordrecht”,  meerdere malen het genoegen heb mogen proeven om “een zekere A. Nouwen,  matige rechtsbuiten van VVGZ” onder de groene zooien te hebben mogen stampen………MAARRE….het zou ook zomaar kunnen zijn dat “die matige rechtsbuiten van VVGZ” in werkelijkheid een hele goeie rechtbuiten was en dat  die eerdergenoemde goalkeeper een heel andere bijnaam had, meer in de trand van “de dijkdoorbraak van Dordrecht”……..Dit alles is uiteraard geheel afhankelijk van wie  hier de geschiedschrijver is…ha..ha..!!Afijn, genoeg over voetbal gemekkerd…..back to serious astrophotography-business……….Messier 10 is echt een hele mooie bolvormige sterrenhoop met slechts één klein nadeeltje,  te weten….dat deze  “kosmische glamourball”  namelijk te vinden is in het tamelijk obscure, laag aan de horizon gelegen en met weinig heldere sterren “gezegende” sterrenbeeld Slangendrager (Ophiuchus).  Enne… daarom krijgt het vaak niet de aandacht die hij/zij zeker zou verdienen.  Messier 10 kan namelijk met gemak wedijveren met HET bolvormige pronkstuk aan de noordelijke sterrenhemel, M13 in Hercules!! Wat omvang en helderheid betreft zijn deze twee zeer aan elkaar gewaagd. Messier 10 is een “gemiddelde”  bolhoop met een ware diameter van zo’n 80 lichtjaar en is te vinden op een dikke 14 000 lichtjaar afstand van “Moeder Aard”. In een vorig blogje heb ik al eens geschreven dat de ontstaansgeschiedenis van Bolvormige sterrenhopen nog steeds een behoorlijk mysterie is in “sterrenkunde-land” maar ik zag onlangs een artikeltje voorbij komen waarin werd getheoretiseerd dat bolvormormige sterrenhopen weleens de overgebleven kernen van dwergmelkwegstelsels zouden kunnen zijn nadat deze een lange tijd geleden  “te grazen c.q. kaalgeplukt” zijn geworden door “hun hongerige  grotere galactische broeders”.  Klonk in elk geval zeer plausibel.Deze foto is een stack van 7 opnames van 3 minuten genomen met de 20cm F6 Newton en daarna afgewerkt middels de  gebruikelijke dark frames, flatfields, deep sky stacker en photoshop-rituelen.

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Jan, je geheugen lijkt je de laatste tijd behoorlijk in de steek te laten. Niet alleen was ik helemaal geen rechtsbuiten, maar rechtsback in dat all stars team van VVGZ, maar vooral kan ik mij nog goed herinneren dat die keeper van dat ene elftal van DFC, waar wij af en toe als een soort van sparringspartner naar toe gingen om ons doelsaldo op te krikken, bekend stond als ‘onze twaalfde man’. 😀

 2. Jan Brandt zegt

  Ah….je hebt “het” dus gelezen…enne…Hmmm, waarom verbaast het mij nou helemaal niets dat jouw “waarheid” net effe een tikkie takkie anders is dan de mijne…hihi!!!
  Eh….we kenne er natuurlijk een leuke gezellige discussie-avond aan wijden! Wat dach je van aanstaande zaterdag….eind van de middag/rest van de avond?? Toch niets belangrijks te doen dan??!!

 3. rudiev zegt

  Aangezien de schrijver het niet wilt weten ga ik toch lekker vertellen wat tikkie takkie voetbal is! 😛 Dat is het combinatievoetbal en het circuleren van de bal binnen een ploeg, het continue overtikken van de bal binnen een ploeg. Je ziet dit vooral bij barcelona als ze op z’n best zijn.
  Zo, dan weet je dit ook weer! 🙂

Speak Your Mind

*