19 juli 2024

Ontdekking vergroot de kans op leefbare planeten

frozen planet binary M dwarfs

Astronomen hebben een soort van aardeachtige planeet gevonden in een omloopbaan rondom een dubbelster op een afstand van 3000 lichtjaar. Dat betekent dat potentieel leefbare planeten ook bij dubbelsterren kunnen ontstaan. Goed nieuws, want de meeste sterren maken deel uit van een meervoudig systeem.

Staar je trouwens niet blind op het begrip “aards” – ze bedoelen hiermee een rotsachtige planeet, ongeveer zo groot als het onze. De moedersterren zijn te lichtzwak om leven op de planeet mogelijk te maken – de temperatuur bedraagt zo’n 200 graden onder nul.

De planeet is ontdekt via de microlensmethode. Hierbij zorgt de zwaartekracht van de planeet ervoor dat het licht van een achterliggende ster een beetje wordt versterkt. Dit effect kun je niet zien, maar wel meten. Zo heeft men bewijs gevonden voor een planeet van twee aardemassa’s op ongeveer 1 AU van de moederster.

Uit computermodellen, naar aanleiding van de gegevens, heeft men vervolgens het bestaan afgeleid van een tweede ster in hetzelfde stelsel, op ongeveer dezelfde afstand tot de primaire ster als de afstand tussen Saturnus en de zon. Die tweede ster is

Share

Speak Your Mind

*