28 maart 2024

Stuwraketten 36 jaar oude ISEE-3 sonde met succes aangezet

De positie van de A en B stuwraketten. Credit: NASA

Afgelopen week zijn met succes de twee stuwraketten A en B van de 36 jaar oude International Sun-Earth Explorer 3 (ISEE-3) sonde aangezet. De sonde was al in 1997 door de NASA uitgezet, omdat z’n wetenschappelijke missie er op zat, maar door de inzet van een groepje enthousiaste vrijwilligers van het ISEE-3 Reboot Project werd eind mei het contact met de sonde weer hersteld. Het geld dat ze nodig hadden om dit allemaal te kunnen realiseren werd opgehaald via een Crowdfunding actie – ruim $ 150.000,- opleverend. ISEE-3 draaide 19,16 keer per minuut om z’n as, maar door het aanzetten van de twee kleine op hydrazine draaiende stuwraketten werd dat opgevoerd naar 19,76 rondjes per minuut – de oorspronkelijke rotatiesnelheid. Komende weken gaat men kijken wat de staat is van de 13 wetenschappelijke instrumenten aan boord van de sonde. Op 6 augustus a.s. is de ISEE-3 erg dichtbij, want dan scheert ‘ie op slechts 50 km boven het oppervlak van de maan. Als het allemaal lukt willen ze de sonde terug sturen naar Lagrangepunt L1, waar ‘ie de eerste jaren van z’n bestaan bivakkeerde en daar vandaan willen ze ‘m naar een nieuw te bestuderen komeet sturen. Deze week slaagden ook de radioamateurs van de 25 meter radiotelescoop van Dwingeloo in om het signaal op te vangen van de sonde. Hieronder een tweet van Mike Loucks over de huidige positie van ISEE-3:

Bron: ISEE-3 Reboot Project.

Share

Comments

  1. Harry Keizer zegt

    Als het aan mij ligt op 6 augustus deze passage volgen met de radio-telescoop in Dwingeloo!

  2. Harry+Keizer zegt

    Nee, maar ons aller Jan van M. + collegae van Camras zullen hier beslist raad mee weten!
    Prima tip van Martin! Word vervolgd.

  3. Eens de software geïnstalleerd, wat tegen morgen zou moeten lukken, zullen we de satelliet nog wat bijsturen en de rotatie opdrijven of anders vliegt het tegen de maan.

  4. Ik mag toch niet hopen dat iedereen die deze software installeert de sonde opeens kan besturen. Telemetrie aflezen is wat anders dan een sonde besturen. Roept wel de vraag op in hoeverre je met software en radiocontact in staat bent om de besturing van een sonde over te nemen, om een sonde dus te ‘hacken’. Is dat al eens voorgekomen?

    • Enceladus zegt

      Daar zeg je zowaar iets: als dat zou kunnen en men zou de macht kunnen krijgen over een sonde met een nucleaire aandrijving, dan hebben terroristen in feite een vuile bom in handen die ze op een grote stad op aarde kunnen afsturen.

      groet,
      Gert (Enceladus)

  5. Harry Keizer zegt

    Telemetrie uitlezen is totaal iets anders dan de satelliet besturen zoals Arie terecht opmerkt. Gelukkig maar…

Speak Your Mind

*