Site pictogram Astroblogs

Reizen door ruimte en tijd of ruimtetijd?

Ons begrip van het universum is dat de manier waarop wij de ruimte en tijd waarnemen twee verschillende dingen zijn, wat eigenlijk fout is. Ze zijn niet verschillend: het universum is opgebouwd uit ‘ruimtetijd’, een enkel woord. Een jaar en een lichtjaar omschrijven verschillende dingen in ons dagelijks leven, maar vanuit een natuurkundig perspectief zijn de twee precies hetzelfde.

In ons dagelijks leven definiëren wij beweging als de afstand die is afgelegd over een bepaalde hoeveelheid tijd. Maar als afstanden en tijdsintervallen hetzelfde ding zijn (ruimtetijd), dan wordt dat in 1 keer zinloos. “Ik legde een meter af voor elke meter die ik heb afgelegd” is een absurde stelling.

De manier waarop het werkt is dat alles in het universum reist door ‘ruimtetijd’ met een snelheid dat we voor het gemak even ‘c’ noemen. Onthoud, beweging in ‘ruimtetijd’ is zinloos, dus het is logisch dat niks ‘sneller’ of ‘langzamer’ is dan iets anders door de ruimtetijd. Alles en iedereen reist een meter per meter.. dat is gewoon hoe het werkt.

Maar duidelijk is dat dingen wel verschillende snelheden lijken te hebben. De reden voor dat is dat tijd en ruimte loodrecht/orthogonaal zijn. Noord en oost zijn bijvoorbeeld orthogonaal: je kan zo ver in noordelijke richting reizen als je wilt, maar het heeft geen impact op waar je staat richting het oosten of westen.

Net zoals hoe je naar het noorden kan reizen zonder dat je naar het oosten reist, kan je ook door tijd reizen zonder dat het invloed heeft op waar je bent in ruimte. Omgedraaid, je kan reizen door ruimte zonder dat het invloed heeft op waar je bent in tijd. Jij zit (waarschijnlijk) nu in je stoel, wat betekent dat je momenteel helemaal niet door ruimte reist. Maar gezien je door ‘ruimtetijd’ met snelheid c (lichtsnelheid) dient te reizen , betekent dit dat al je beweging momenteel door tijd gaat.

Dit is trouwens waarom tijd uitzetting/vergroting gebeurt: iets dat relatief aan jou heel snel beweegt, beweegt door ruimte, maar gezien datgene alleen door ‘ruimtetijd’ kan reizen met een snelheid van c, betekent dit dat datgene langzamer beweegt door tijd – om te compenseren (vanuit jouw perspectief). Licht daarentegen reist helemaal niet door tijd. Reden hiervoor is complex, maar heeft ermee te maken dat licht geen massa heeft.

Iets dat niet beweegt en een massa heeft, kan energie bevatten: dat is wat E = mc² betekent. Licht heeft geen massa, maar het heeft wel energie. Als we de massa van lucht in E = mc² stoppen, krijg je 0. Dit is niet logisch omdat licht energie heeft. Daarom kan licht nooit stationair zijn. Licht kan nooit stationair zijn vanuit ieders perspectief. Gezien, zoals alles, het met c door ruimtetijd reist, dat betekent dat al het ‘ruimtetijd snelheid’ van licht dus door ruimte gaat, en niks ervan door tijd.

Dus licht reist met een snelheid van c. Je hoort vaak dat er gerefereerd wordt naar c als ‘de snelheid van licht in een vacuüm’. Maar eigenlijk is het de snelheid waar ALLES mee reist, en zodoende is dit de snelheid van het licht waarmee het door ruimte reist, omdat het geen massa heeft.

Space-Time And The Speed Of Light | Einstein’s Relativity
Space-Time And The Speed Of Light | Einstein's Relativity

E = mc² | Einstein’s Relativity
E = mc² | Einstein's Relativity

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten