3 oktober 2023

Rosetta, zijn we er al?

rosetta

Na een tien jaar durende reis van meer dan 6 miljard kilometer is ESA’s Rosetta-ruimtevaartuig bijna bij zijn eindbestemming, komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Om dat te vieren roept ESA een spannende fotowedstrijd in het leven, met fantastische prijzen. ‘Zijn we er al?’ is een vraag die we ons allemaal wel eens hebben gesteld tijdens een reis. Dat geldt zeker voor het team achter ESA’s Rosetta-missie, die inmiddels tien jaar in beslag neemt. Maar de bestemming is eindelijk in zich. Rosetta is nog nu 20.000 kilometer verwijdert van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, maar komt razendsnel dichterbij. Op 6 augustus bedraagt Rosetta’s afstand tot zijn bestemming niet meer dan 100 kilometer, een minuscule afstand in ruimtevaartbegrippen. Met deze unieke gebeurtenis schrijft ESA geschiedenis: Rosetta zal het eerste ruimteschip zijn dat een ‘ontmoeting’ heeft met een komeet. In een later stadium van de missie zal Rosetta in een baan om de komeet gaan vliegen. In november stuurt het ruimteschip een lander naar het oppervlak van de komeet. En ook dat is een unicum.

Geweldige prijzen

Om deze mijlpaal te vieren organiseert ESA een bijzondere fotowedstrijd. Daarbij vraagt de ruimtevaartorganisatie deelnemers foto’s in te sturen die het gevoel van reizen en het aankomen bij de bestemming perfect vastleggen. De hoofdprijs liegt er niet om: deelnemers maken kans op een exclusieve reis naar ESA’s operations centre in het Duitse Darmstadt, waar de winnaar live de eerste landing op een komeet mee gaat maken. In totaal zijn er twee hoofdprijzen te verdelen. E

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: