13 april 2024

“Object boven Chili was een echte UFO” (update)

Credit: CEFAA

In april 2013 werd boven een kopermijn in Chili een “UFO” gezien, van het type “vliegende schotel”. Die gasten hebben te lang in de metaaldampen gehangen, toch? Nou, nee: opvallend genoeg kan het verschijnsel niet verklaard worden – het was dus echt een “ongeïdentificeerd vliegend object”. Dat blijkt uit een onderzoek van een commissie van de Chileense overheid.Het vliegende object, een schijf met een diameter van vijf tot tien meter, werd gezien door mijnwerkers van de kopermijn in Collahuasi. Zij beschreven het verschijnsel als een “afgeplatte helverlichte schotel”. Een mijnwerker fotografeerde het fenomeen met zijn Kenox Samsung S860 en stelde de beelden ter beschikking aan de overheid.De overheid heeft de beelden toen doorgespeeld aan het Comité de Estudios de Fenómenos Aéreos Anómalos (CEFAA), oftewel het Comité voor de Studie van Vreemde Luchtfenomenen. Deze instantie vormt een onderdeel van de Chileense luchtmacht en heeft de beelden meer dan een jaar lang bestudeerd.

Credit: CEFAA

Volgens de CEFAA kunnen alle meteorologische verklaringen (zoals lenswolken) uitgesloten worden, evenals experimentele vliegtuigen, waarballonnen of dronen. Dat betekent dat “het een object of fenomeen is dat verder bestudeerd dient te worden – het kan werkelijk beschouwd worden als een UFO”.Maar laten we niet te hard van stapel lopen: UFO betekent niet “buitenaards”, althans niet per se. Ook nog niet begrepen atmosferische verschijnselen zouden een verklaring kunnen vormen. Warmte-analyses hebben inderdaad uitgewezen dat het object een zeer hoge temperatuur gehad moet hebben – dat betekent dat het om een natuurlijk plasmafenomeen zou kunnen gaan. Toch lijken andere beelden uit te wijzen dat het object uit vaste stoffen bestaat. We houden het voorlopig dus maar op een raadsel.

UFO Chili heatmap

Bronnen: The Mirror & Huffington Post

Update:Over de betrouwbaarheid van zowel de opnames als de CEFAA is niet iedereen overtuigd. Op de website Kloptdatwel.nl kun je hier een kritische analyse lezen.

Share

Comments

 1. Monique zegt

  Een UFO van onbekende herkomst dus.

 2. “Warmte-analyses hebben inderdaad uitgewezen dat het object een zeer hoge temperatuur gehad moet hebben – dat betekent dat het om een natuurlijk plasmafenomeen zou kunnen gaan.” Eh, hoe zie je die warmte-analyses voor je op basis van de foto’s uit zo’n simpel digitaal toestelletje?
  Ook een beetje raar dat die lui maar zo weinig foto’s gemaakt hebben en niet eens een filmpje. Dat Chileense clubje (CEFAA) is niet serieus te nemen. Lees ook http://kloptdatwel.nl/2014/07/09/chileens-ufo-bureau-weet-t-weer-eens-niet/ voor een wat kritischer blik op dit soort ‘nieuws’.

 3. Olaf van Kooten zegt

  Hihi, gebruiker “De Schaduw” heeft op Grenswetenschap een leuke limmerick achtergelaten 😀

  Er was eens een UFO in Chili
  Die had de kleur van vanille
  de alien besluit
  de motor gaat uit
  toen werd het donker en viel ´ie

 4. Timon van Dordt zegt

  Ik heb vorig jaar nog een ufo gezien en mijn vrouw heeft er twee gezien. Zo’n 15 jaar geleden heb ik ook al eens een ufo gezien.

  De ufo die mijn vrouw heeft waargenomen, bestond uit een klein licht rondje dat zich van de ene plek naar de andere plek in de lucht bewoog, plots stil bleef staan en vervolgens met hoge snelheid in diverse richtingen bewoog. Het was en waarneming overdag, helder blauwe licht, in Kroatië, in nuchtere toestand. (mijn vrouw drinkt geen alcohol). Het voorwerp was beslist geen vliegtuig en ook geen helikopter. Wij maken daar nooit foto’s van. We hebben dat ook nooit gemeld en zullen dat niet doen wanneer we weer zoiets zien. De laatste keer was de waarneming zo kort dat ik niet eens de tijd had het object ook te zien. Bovendien zou het wellicht toch een militair voertuig kunnen zijn en ten slotte is zo’n melding vaak niet geloofwaardig.
  Wij zijn nuchtere mensen en geen “niburufielen”, maar we sluiten de aanwezigheid van buitenaardsen, mijn vrouw noemt ze “”buitenwezens”, niet uit.

Speak Your Mind

*