Site pictogram Astroblogs

Eris, een dwergplaneet met mogelijk leven

Credit: NASA

Credit: NASA

Eris, een dwergplaneet, werd voor het eerst gespot in 2003 door Mike Brown (hoogleraar planetaire astronomie) Pas in 2005 werd Eris geïdentificeerd als een bewegend object in ons zonnestelsel. Recente waarnemingen geven aan dat Eris eigenlijk iets kleiner is dan Pluto.

Aan de hand van een sterbedekking in november 2010 is de doorsnede bepaald op ongeveer 2326 km. Dit betekent dat Eris een uitzonderlijk hoog reflectievermogen heeft van ongeveer 96%. Het oppervlak van Eris zou met name uit methaanijs bestaan, dat tijdens ieder perihelium verdampt en daarna weer neerslaat tot een nieuwe, goed reflecterende laag.
Het maantje Dysnomia zou een diameter van 250 km hebben en 60 keer minder helder zijn.

Dwergplaneet Eris - Dwarf planet Eris

Is er leven op dwergplaneet Eris?

Ondanks het feit dat we niet echt een goed beeld van Eris hebben, is het opmerkelijk, dat astronomen toch veel over de samenstelling van deze dwergplaneet weten. Het oppervlak bestaat uit methaanijs waardoor Eris een betere kans op leven lijkt te hebben dan op een andere planeet of dwergplaneet (met uitzondering van de aarde). Wellicht bevindt zich onder het bevroren oppervlak vloeibaar water, in stand gehouden door geologische activiteit. Andere kanshebbers zijn de ijsmaan Enceladus (Saturnus) en Jupiter’s maan Europa.

De planeten en grote dwergplaneten in ons zonnestelsel
Transneptunisch object
Mysterious Universe

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten