2 oktober 2023

Rosetta’s komeet heeft een dubbele kern – ach net een rubber eend

67P-Rosetta-assemblage-1000_f840

Een paar dagen terug had collega Astroblogger Olaf van Kooten het nog over de onregelmatige vorm van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, die ook wel Rosetta’s komeet wordt genoemd, naar de Europese verkenner die er naar toe onderweg is en die op 6 augustus in een baan om de komeetkern komt. Nu blijkt dat de kern van Rosetta’s komeet dubbel is! Het blijkt te gaan om een zogeheten contact binary, twee delen van niet gelijke omvang, die tegen elkaar zijn gekomen en aan elkaar zijn gaan zitten. Philippe Lamy heeft berekend dat de twee delen ooit met een snelheid van 3 meter per seconde tegen elkaar aan moeten zijn ‘gebotst’. De totale omvang van de komeetkern is zo’n 4

Share

Comments

  1. evandijken zegt

    Wat moet ik me voorstellen over een “landing” op een object van 4 à 5 km. doorsnee? Zo’n object heeft toch veel te weinig aantrekkingskracht om echt op te kunnen “landen”. Ik denk dat je “mee kunt vliegen” en je vasthaken aan zo’n object. Of is het toch anders??

    Eric

  2. Co van Driel zegt

    Ja, het is inderdaad volgens mij landen en vasthaken en dan met de komeet meeliften. Zo’n komeet heeft volgens mij weinig aantrekkingskracht. Net als bijvoorbeeld het ISS,dat heeft ook geen aantrekkingskracht, maar je kunt wél aanmeren en meeliften.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: