25 mei 2024

16 juli 1969: lancering van Saturnus V voor Apollo 11 missie

Een dag vol herinneringen, eerst de inslag van de fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9 op Jupiter precies twintig jaar geleden, nu een ander jubileum: vandaag precies 45 jaar geleden werd vanaf platform 39A op Kennedy Space Center – toen nog Cape Kennedy geheten – in Florida de Saturnus V raket gelanceerd, waarmee de historische en succesvolle missie van de Apollo 11 begon. Armstrongs hartslag bereikte 110 slagen per minuut, de beroemde CBS commentator Walter Cronkite zal daar niet veel onder hebben gezeten, vermoed ik. Hieronder de beroemde laatste minuten van het aftellen tot en met de lancering – ik kan daar niet vaak genoeg naar kijken.

Groezelige, authentieke beelden, nietwaar? Maar van een geheel andere orde zijn de beelden van de lancering van deze Saturnus V, die gemaakt zijn met een 16 mm camera met een respectabele 500 frames per seconde. Die schitterende opnames zie je in slow motion (30 seconden, uitgesmeerd over 8 minuten) hieronder, voorzien van deskundig commentaar van Mark Gray.

Apollo 11 Saturn V Launch (HD) Camera E-8 from Spacecraft Films on Vimeo.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Vooralsnog (voor mij) de meest indrukwekkende prestatie van de mensheid ooit!

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Met dank aan Nazi Duitsland……….. Duizenden Joden zijn vermoord en uitgehongerd om dit succes te kunnen behalen. Meneer Braun en zijn moordenaars team mochten na hun Nazi tijd gewoon gezellig aanschuiven en zo deze mooie stap in de mensheid mogelijk maken. (Zij hebben zich nooit hoeven verantwoorden net als vele hooggeplaatste nazi’s. velen stonden zelfs aan de wieg van de E.E.G nu Europese unie genaamd)

   Het was inderdaad een mooie prestatie van de mensheid, alleen jammer dat in en in slechte mensen dit mogelijk hebben gemaakt.

   opdat wij niet vergeten anno 2014 waar joden haat weer hoogtij viert in europa……………

   • Met duizenden doden bedoel ik natuurlijk niet het totaal aantal doden, maar diegene die zijn verhongerd en zich dood hebben gewerkt tijdens het (verplicht) maken van de V1 en V2 raketten die aan de basis stonden voor de raketten die uiteindelijk de mens naar de maan brachten.

 2. Ik denk dat de Verenigde Staten niet het enige land zijn geweest waar ruimtevaartdeskundigen aan het werk waren met een duister verleden, dat zal in Rusland en China net zo zijn gegaan. Aan het Apolloprogramma hebben duizenden mensen meegewerkt, waarvan 99% niet van Duitse komaf en zonder een oorlogsverleden, dus om dan maar gelijk te beweren dat deze mooie prestatie alleen te danken is aan in en in slechts mensen slaat nergens op. Als je zo denkt kan je net zo goed redeneren dat de miniaturisatie van de technologie te danken is aan de ruimtevaart en dat je mobiele telefoons, laptops en tablets daarom een besmet verleden hebben en je ze niet moet gebruiken.

  • Heel veel van onze kennis en technieken hebben een boost gekregen dankzij oorlogen, en niet alleen in de laatste 100 jaar. Ook in de verre historie én waarschijnlijk onze prehistorie.

   Laat ik er één met name noemen : Medische Kennis !

   Tja, misschien moeten we allemaal weer onder een steen kruipen. 🙂

   • rudiev zegt

    Eén van de grootste stappen in de wetenschap is volgens mij het zich los maken van religieuse dogma’s. Het hoofdonderwerp van deze site, astronomie, is daar een goed voorbeeld van, anders was de aarde nog steeds het middenpunt van het universum. 🙂

    Ook het door jouw genoemde medische kennis heeft een grote stap gemaakt door zich los te maken van religie. Het was (oa?) Leonardo da Vinci die het menselijk lichaam wilde gaan ontleden. Volgens de kerk was het menselijk lichaam heilig en was het ontleden van het menselijk lichaam heiligschennis. Leonardo is hiervoor kort geëxcommuniceerd en volgens mij zelfs ter dood veroordeeld. Kort hierna is dit weer ingetrokken. Ik weet even niet of Leonardo hierna toestemming kreeg om het menselijk lichaam te ontleden, wel was bekend dat hij ’s nacht lichamen van pas overledenen opgroef en ontleedde.

    Maar dit terzijde en geheel offtopic 🙂

   • Enceladus zegt

    “Tja, misschien moeten we allemaal weer onder een steen kruipen.”

    Goed idee. Ik zoek even m’n knuppel op en slaap vanavond in een grot en verwonder me over de maan. 😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

 3. De VS heeft zelf weinig tot geen kennis, zij importeren de kennis uit andere landen. Dat doen zij al sinds het begin haar bestaan, niks mis mee overigens.
  Maar ik blijf erbij zonder die duitse moordenaars had het stukken langer geduurd allemaal. Zij hadden de kennis, niet de VS. Al is het dan wel weer grappig dat de duitsers de atoom bom niet werkend kregen.Althans niet aan de Nazi kant, de gevluchten duitse wetenschappers die voor de oorlog het land ontvluchten hebben voor de de VS de atoombom wel werkend gekregen, met overigens een verschrikkelijk resultaat maar dat terzijde.

  En het is waar dat tijdens oorlogen een hoop kennis en nieuwe innovaties het licht zien.
  Ik wou het alleen nog even onder de aandacht brengen aangezien maar weinig mensen de geschiedenis echt kennen, en het is nu actueel omdat jodenhaat weer hoogtij viert.

  Overigens nog een leuk iets wat de nazi’s ons gegeven hebben, kabeltelevisie…… dat is nou iets (gezien de bagger die we dagelijks via de kabel over ons heen gestrooid krijgen) wat we beter niet hadden kunnen hebben:)

  • Enceladus zegt

   Je hebt je punt nu wel gemaakt Kees. Het valt niet te ontkennen dat er enkele Duitsers met een dubieus verleden bij het Apollo-programma betrokken waren. Maar het was en is toch echt de prestatie van een heel groot team mensen en je doet al die anderen tekort als je maar blijft hameren op de aanwezigheid van die paar mensen.

   Zonder die ‘Duitse moordenaars’ had het mogelijkerwijs zelfs niet langer, maar korter geduurd! Want als diezelfde Duitsers de atoombom wél werkend hadden gekregen, dan hadden zij de oorlog vrijwel zeker gewonnen en was Europa op een heel andere manier allang één geweest en hadden we wellicht al begin jaren zestig een vlag met een hankenkruis op de maan zien wapperen…

   Maar goed, dat blijft speculeren. We leven in een wereld waar de Amerikanen als eersten (en vooralsnog enigen) op de maan waren. En ja, dat deden ze met hulp van een aantal dubieuze Duitsers. Daar valt niets meer aan te veranderen en ik zie niet in waarom we 45 jaar ‘one small step’ niet zouden moeten vieren.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 4. “De VS heeft zelf weinig tot geen kennis, zij importeren de kennis uit andere landen”. Kees, ik denk dat het verstandig is als je zelf je kennis op dit terrein even oppoetst. Als je kijkt naar de lijsten van Nobelprijswinnaars (http://nl.wikipedia.org/wiki/Nobelprijs#Lijsten_met_Nobelprijswinnaars) zal je zien dat daar heel veel onderzoekers uit de VS op staan. Zo’n 30% van alle winnaars van Nobelprijzen is Amerikaan, dus hoe jij kunt roepen dat de VS zelf weinig tot geen kennis heeft is mij een raadsel. Dat je jodenhaat aan de orde wilt stellen is prima, maar koppel dat niet aan een blog over de lancering van de Apollo 11 en nog wel op basis van onjuiste informatie.

  • Kees (de neppe) zegt

   Oke ik moet iets duidelijker zijn, De V.S bestaat pas een goede 200 jaar.
   Het zijn in feite allemaal mensen uit andere landen, dat bedoel ik met kennis importeren.

   En ik wil nogmaals zeggen dat ik niets af wil doen aan de fantastische prestaties die de ruimtevaart heeft bereikt, maar de echte knappe koppen kwamen en komen toch echt van het Europese continent., en vooral wij Nederlanders hebben een hele hoop gedaan voor de wetenschap. En daar is geen Amerikaan (als die al bestaat) aan te pas gekomen!

   Dus eigenlijk moeten we ook erg trots zijn op onze eigen landgenoten. Wat naar mijn mening vaak vergeten word, hoe veel wij Nederlanders hebben betekend voor de ruimtevaart, en de wetenschap in het algemeen.
   Een super volk dat is wat wij zijn:)

   Ps ik heet geen kees, maar ik ben al zovaak geblokt, (wat mijn eigen schuld is, ik lok nogal erg vaak reacties uit, met opzet overigens) Maar ik ben gerehabiliteerd. Dus ik hoop dat ik vergeven kan worden.

   • Kees, je hebt gelijk dat de VS een jonge natie is met een veelheid aan culturen, die daar een soort van culturele smeltkroes vormen. Maar neem nou even ter vergelijking Nederland, ons eigen kikkerlandje. Wij hebben eeuwen lang als een soort van gastvrije schuilkelder gefunctioneerd, terwijl ze in de landen naast ons de meest vreselijke oorlogen hebben uitgevochten. Menig ‘Nederlandse’ wetenschapper heeft voorouders die uit België, Frankrijk, Portugal, Duitsland of een ander Europees land afkomstig zijn en naar ons land gekomen zijn. Ik heb het idee dat je iets tegen de VS hebt en dat alles wat ze daar produceren en bedenken eigenlijk ‘ons’ werk is en dat zij er geen recht op hebben. Het zou volgens mij hetzelfde zijn als ik Memphis Depay ergens in een WK-wedstrijd zie scoren en ik zou niet juichen omdat ‘ie ooit van Suriname kwam en dat eigenlijk geen Nederland is. Nou reken maar, ik heb gewoon lekker zitten juichen hoor.

 5. halloarieenolaf zegt

  gebruikersnamen worden zonder enige rancune door nieuwe posters overgenomen en lang niet altijd ten goede.
  is hier iets aan te doen ?
  getekend : “was kees”

  • Enceladus zegt

   Als je een account aanmaakt, dan blijft jouw gebruikersnaam van jouzelf. Als je elke keer weer reageert zonder in te loggen, dan doe je dat met een naam die je dan opgeeft. Simpelweg dus een account aanmaken. Is zo gepiept.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Monique zegt

   Kees, wij zien intern dat jij een andere Kees bent. Niet de ‘anti Duitsers’ Kees 😉 Erg verwarrend voor bezoekers van deze site. Die zien gewoon Kees staan. Ik weet niet of Arie daar iets aan kan veranderen. Maar ik snap dat je misschien niet geassocieerd wilt worden met de andere Kees.
   Dit bedoelde je toch?

   • Ik zie dat vaste schrijvers (redactie leden?) een foto of icoon hebben.
    Kan een ieder dat? En zo ja, hoe?
    Dat zou een groot deel van de verwarring kunnen wegnemen…

    Paul (volgens mij nog steeds dezelfde). 🙂 😕

   • rudiev zegt

    Werk, thuis, mobiel, openbaar wifi, allemaal verschillende ip-adressen, dus gebaseerd op ip-adres is het niet 100% zeker om te stellen dat het iemand anders is. 🙂

   • Enceladus zegt

    @ Paul: Ja hoor, jij kunt ook een foto of icoon als avatar krijgen. Gewoon even een account aanmaken, zoals ik al zei.

    @ Rudie: Als je een account aanmaakt, maakt het niet uit via welk IP-adres je inlogt.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • rudiev zegt

     Dat klopt. Maar ik gokte eigenlijk dat Kees en halloarieenolaf allebei gastaccounts waren gezien hun avatar en dan zegt een verschillend ip-adres nog niets of het wel of niet dezelfde persoon is.

     Maar eigenlijk moet ik me er helemaal niet mee bemoeien ook, zeker ook niet gezien dit warme weer 🙂

    • En hoe dat dan moet…?
     Ik ben al een geregistreerde gebruiker( = account ? ) , maar zie verder niet hoe dat dan moet. 😕

     • halloarieenolaf was kees zegt

      ik heb dat ook, kreeg zelfs mailtje , maar daarna liep het spaak.

     • Denk dat het toch gelukt is. 😕

      Paul

     • Ha Obelix, welkom op de Astroblogs. Oh wacht, Paul ben jij het?! 🙂

     • Monique zegt

      Paul…het is gelukt, grote mollige man 😀 Vroeger in een ketel met toverdrank gevallen dus géén toverdrankje voor jou Obelix 😉

     • Monique zegt

      Bij profiel (persoonlijke opties)naar beneden scrollen en daar kun je een avatar uploaden. Ik weet niet meer precies welk formaat je foto of plaatje moet zijn, maar niet te groot. Ik heb daar toen ook mee zitten tobben. Mijn foto is 31,9 kB 235×267

Speak Your Mind

*