1 maart 2024

Vandaag 20 jaar geleden: de inslag van komeet Shoemaker-Levy 9 op Jupiter

Credit: NASA

Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat de inslag plaatsvond van de 21 fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9. Ik kan mij dat heugelijke moment zelf nog wel herinneren, want die dag was ik met onze sterrenkundevereniging Chr. Huygens bij het gebouw, waar later Volksterrenwacht Mercurius zou verrijzen, gelegen in de Merwelanden in Dordrecht. Wij stonden daar met talloze amateur-telescopen, klaar om waar te nemen wat niemand had verwacht te zullen waarnemen: de inslag van die komeetfragmenten. En het wonder gebeurde, als zwarte pitten in het kleine oppervlak van Jupiter zagen we de inslagen voor ons neus gebeuren – een gebeurtenis die ik nooit meer zal vergeten. De komeet was twee jaar eerder binnen de Roche limiet van Jupiter terecht gekomen en toen door de getijdewerking uit elkaar getrokken. In 1994 kwamen de fragmenten bij Jupiter en sloegen toen in, gadegeslagen door talloze professionele en amateur-telescopen.

Share

Speak Your Mind

*