16 juli 2024

Sterrenkundigen maken van multiversum testbare hypothese

Credit: Perimeter Institute.

Sterrenkundigen van het Perimeter Instituut onder leiding van Matthew Johnson zijn bezig om te kijken of het multiversum een testbare hypothese kan worden, welke door waarnemingen kan worden bevestigd of ontkracht. Het idee of concept van het multiversum gaat er van uit dat er niet één universum is, maar dat er meerdere universa zijn – in sommige snaartheorieën wel 10^500 – die parallel naast elkaar bestaan en die tijdens de oerknal zijn ontstaan. In die oerknal moet een vacuüm zijn geweest, dat gevuld was met een soort van vacuümenergie. In dat vacuüm ontstonden bellen met een energie, die er voor zorgde dat al die bellen gingen expanderen en in eentje van die bellen leven wij, aldus de hypothese van het multiversum. Lijkt in theorie allemaal schitterend, maar de vraag is of het testbaar is, zoals wetenschappelijk hypothesen vereisen. Ja zeggen Johnson en zijn makkers, het multiversum is te testen. Zo denken zij dat wel degelijk metingen mogelijk zijn die iets kunnen zeggen over het wel of niet bestaan van multiversa. Tussen de multiversa zouden bijvoorbeeld botsingen kunnen plaatsvinden en die botsingen zouden in de kosmische achtergrondstraling te zien moeten zijn als circulaire afwijkingen in de temperatuur van de straling. Zie je die afwijkingen niet, dan zou  dat iets kunnen zeggen over het specifieke multiversum-model dat je hanteert. Hieronder een video over het testbaar maken van de hypothese van het multiversum.

Hieronder voor de liefhebbers een serie vakartikelen over het multiversum en inflatie van Johnson en zijn team:

– “Determining the outcome of cosmic bubble collisions in full General Relativity”
– “Simulating the universe(s): from cosmic bubble collisions to cosmological observables with numerical relativity”
– “Simulating the universe(s) II: phenomenology of cosmic bubble collisions in full General Relativity”
– “Towards observable signatures of other bubble universes”
– “First Observational Tests of Eternal Inflation” – “Hierarchical Bayesian Detection Algorithm for Early-Universe Relics in the Cosmic Microwave Background”

Bron: Science Daily.

Share

Comments

 1. rudiev zegt

  http://www.astroblogs.nl/2013/06/24/welkom-in-het-multiversum/

  Vorig jaar werd zoiets ook al geöpperd, koude afwijkende plekken in de CMB zou kunnen wijzen op een botsing tussen twee universums.

 2. Enceladus zegt

  Interessant. Bij die ‘botsingen’ gaat men er dan wel vanuit dat die verschillende universa zich dus op zich weer binnen één grote ruimte bevinden waardoor ze elkaar fysiek kunnen raken. Vraag: wat is dat dan voor ruimte waarin die verschillende universa zich bevinden? Een soort superruimte?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Rob+Heusdens zegt

   Aangezien die bubbel universa met elkaar kunnen botsen is dat dus dezelfde 3d ruimte

  • Eigenlijk maakt dat niet uit, of je nou één universum hebt of één multiversum met daarin meerdere universa. In beide gevallen kan je de vraag stellen waarin het nou precies uitdijt, in welke ‘ruimte’ dat gebeurt. Bij de expansie van dat ene, unieke heelal, wordt altijd gezegd dat daarbuiten niets is, omdat het heelal niet alleen een verzameling materie, donkere materie en donkere energie is, maar ook ruimte en tijd en dat daarbuiten deze ingrediënten niet bestaan. Dat geldt dus ook voor het multiversum. Maar ja, als er niets is daarbuiten hoe kan je dan wel botsingen hebben tussen universa? En als al die universa groeien zal de kans op botsingen toch toenemen? Dus inderdaad, genoeg stof om over te discussiëren.

 3. L.P.Stodel zegt

  Ik heb een stelling: de multiversum is weer een onderdeel van een supermultiversum.deze soort is weer een onderdeel van een oneindig soort multiversum. Laten we dat beschouwen als een deel van God.

Speak Your Mind

*