3 december 2023

Eet een banaan in de put van de maan

NASA wetenschappers hebben onderzocht wat nou de beste putten in de kraters op de maan zijn. Die putten kunnen gebruikt worden als locatie voor exploratie of als schuilplaats. In een paper gepubliceerd in het tijdschrift Icarus heeft Robert Wagner van de Arizona State University, belangrijke putten in kaart gebracht. Het betreft een veilig leefgebied voor astronauten. Zo’n put is vrij van straling, micrometeorieten en er is zeer weinig stof. Daarnaast zijn er tussen dag en nacht geen grote schommelingen in de temperatuur. Enkele tientallen meters onder de rand van de put is een veilige locatie voor astronauten. Kortom een ideale plek.

Wagner ontwikkelde een computer algoritme voor het scannen van de honderden hoge-resolutiebeelden gemaakt door de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ruimtesonde. . Veertig procent van het maanoppervlak is in kaart gebracht en heeft nu al meer dan 200 potentiële locaties in 29 kraters.

NASA: Lunar Pits Could Shelter Astronauts

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: