Site pictogram Astroblogs

Sloan Digital Sky Survey verruimt blik op heelal met SDSS-IV

credit: NASA, ESA, the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration, and A. Evans (University of Virginia, Charlottesville/NRAO/Stony Brook University)

Deze maand is de Sloan Digital Sky Survey uitgebreid en is de blik op het heelal verruimd. Met de voorgaande SDSS-III survey werd één derde van de hemel bestudeerd en werden drie miljoen sterrenstelsels en hun spectra gemeten. Maar dat is allemaal niet genoeg, want de centra van nabije sterrenstelsels zijn niet bekeken, sterrenstelsels tussen drie en zeven miljard jaar na de oerknal zijn niet bekeken en de Melkweg gezien vanaf het zuidelijk halfrond is niet bekeken. Kortom, nog genoeg wensenlijstjes en die willen ze met de volgende projecten gaan vervullen, bij elkaar SDSS-IV genoemd:

  • APOGEE-2: een onderzoek van sterren in de Melkweg met twee onderdelen:
    • een onderzoek van de noordelijke sterrenhemel met 2,5 m telescoop van het Apache Point Observatory (APO).
    • een onderzoek van de zuidelijke sterrenhemel met de 2,5m du Pont Telescoop van Las Campanas (Chili) Zie de afbeeldig hieronder voor beide telescopen.

      Credit: Dana Berry / SkyWorks Digital, Inc. and the SDSS collaboration

  • eBOSS: een kosmologisch onderzoek van quasars en sterrenstelsels, aangevuld met twee subprogramma’s:
    • TDSS: een spectroscopisch onderzoek van variabele bronnen.
    • SPIDERS: een onderzoek aan röntgenbronnen van eROSITA.
  • MaNGA: een onderzoek om van 10.000  nabije sterrenstelsels nauwkeurige spectrogrammen te krijgen (zie afbeelding hierboven).

Zoals gezegd gaat SDSS-IV sterrenstelsels bestuderen die voorkwamen tussen drie en zeven miljard jaar na de oerknal, waarmee 13,8 miljard jaar geleden het heelal ontstond. Hieronder een afbeelding waarin je de te bestuderen periode ziet:

Credit: Dana Berry / SkyWorks Digital, Inc. and SDSS collaboration and WMAP cosmic microwave background image credit: NASA/WMAP Science Team

Hieronder tenslotte een video waarin je ziet hoe SDSS precies te werk gaat bij het waarnemen van de sterrenstelsels, in dit geval op het Apache Point Observatory in Sunspot, New Mexico in de Verenigde Staten.

Bron: SDSS.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten