14 juli 2024

De zon is muisstil geworden

Credit: NASA

Wat is er met onze moederster aan de hand? Een paar weken geleden stikte het nog van de zonnevlekken, zoals je mag verwachten tijdens een zonnemaximum (de periode in de elfjarige cyclus waarin de zon het meest actief is). Maar nu zijn ze allemaal verdwenen. Een klein zonnevlekje is zich aan het ontwikkelen, maar afgelopen donderdag was de zon geheel vlekkeloos – letterlijk. Is dat niet vreemd? Nou, het antwoord luidt: “ja, maar niet overdreven vreemd”. Het huidige zonnemaximum is sowieso opvallend rustig te noemen – de rustigste in zeker 100 jaar. Er is echter geen reden tot paniek: honderd jaar is helemaal niets in vergelijking met de leeftijd van de zon, die op 4,5 miljard jaar wordt geschat. De rustige zon betekent wél dat we onze moederster nog lang niet helemaal begrijpen. Om een bekende zonnewetenschapper te quoten: “de zon is en blijft onvoorspelbaar”. En zo is het! Trouwens, misschien is dit wel de ‘stilte voor de storm’, zoals in dit liedje.

Bron: Phys.org.

Share

Comments

 1. naamisnick zegt

  in vrijwel exact deze kleur zie ik de zon zomers “uit het water” opkomen.
  gaat overigens razendsnel, in luttele minuten tijd is tie in zijn geheel boven de horizon.
  ook vanmorgen weer en dacht :
  het licht doet er 8 minuten over om hier te komen.
  stel dat ie nova gaat, wat dan, kijk je dan als het ware recht in een atoombom//waterstofbom-ontploffing.
  is het pure licht dan al verzengend of moet je nog wachten op de drukgolf.

  • Stel inderdaad dat de zon een nova wordt – wat niet te hopen is en wat ook niet in de lijn der verwachting ligt – dan zal je eerst het licht ervan zien, dat gaat het snelste, yep met de lichtsnelheid. Daarna volgen de schokgolven, die afhankelijk van de snelheid van de materie enkele minuten of uren later zullen volgen.

 2. Ronald zegt

  De zon maakt 1 van vele cycli door en op zich is dat niet erg. Fout is wel dat het pas nog tikte van de vlekken. De zon is al langer extreem stil en SC 24 die haar (dubbele) piek heeft gehad was op haar hoogte punt net zo sterk als minimaal 12 voor gaande SC’s in hun dal. SC 24 heeft wat zonnevlekken betreft de zelfde kracht als SC5 en dan praten we over de tijd die we nu kennen als het Dalton minimum.

  Helaas heeft dit grote gevolgen voor de wereld. De aarde koelt in en behoorlijk snel tempo af zeker als je bedenkt dat de 0,7 graden opwarming in de afgelopen 100 jaar in 17 jaar teniet is gedaan.
  Op MSM zul je er weinig van horen maar wij gaan en bare periode te gemoed en nee CO2 heeft er niks mee te maken.

 3. A3aan v.d.B. zegt

  De zon mag dan rustig zijn, hij, of is het een zij, prikte anders best vandaag, 34Gr. C. Muisstil aardig gevonden, als je de foto zo beziet is het net een beschuit met muisjes.

Speak Your Mind

*