14 april 2024

Met hun achtste maannacht zijn de Chinese Chang’e 3 lander en rover nog OK

De Yutu rover, op archiefbeeld weliswaar, december 2013

De Yutu rover, op archiefbeeld weliswaar, december 2013

Het is een poos stil geweest rondom het Chinese duo op de maan, de Chang’e 3 lander en rover, maar ze schijnen het nog steeds te doen. De radio-zendamateurs van UHF Satcom slagen er nog steeds in signalen van de twee op te vangen, de laatste keer nog op 19 juli. OK, de Yutu rover staat al zes maanden stil, dus een rover kunnen we het niet meer noemen, maar de instrumenten werken in ieder geval nog wel. In een deze week verschenen artikel in een Chinees staatsblad staat een nieuwe verklaring waarom de rover niet meer beweegt en die niets te maken heeft met het niet inklappen van het zonnepaneel: het zou komen vanwege de vele rotsen in de omgeving. De rover zou daar door beschadigd zijn geraakt. Zowel de lander als de rover zijn nu weer in een soort van slaaptoestand gebracht, want de ‘maannacht’ is aangebroken, de achtste die ze meemaken. Zo’n nacht op de maan duurt 14,77 dagen en het kan er dan wel -180

Share

Comments

  1. jehannus zegt

    Ze willen wel meer informatie geven.
    Maar de nieuwszenders en luisteraars waar we het van moeten hebben zijn nog erg amateuristisch.

    En ze leveren in eerste instantie info aan hun burgers.

Speak Your Mind

*