14 april 2024

“Ik verdween achter de maan – ik was alleen…..helemaal alleen”

Michael Collins

Er waren drie astronauten aan boord van de Apollo 11. De meeste mensen kennen Neil Armstrong en Buzz Aldrin wel, maar weet je ook de naam van de derde persoon? Dat was namelijk Michael Collins, de piloot van de commandomodule. Hoewel twaalf mensen op de maan gelopen hebben, hebben slechts zeven mensen in hun eentje er omheen gedraaid. Hoewel Collins niet overdreven gelukkig was met z’n “bijrol”, is hij toch trots dat hij deel heeft mogen uitmaken van die iconische ruimtemissie.

In z’n autobiografie zegt Collins het volgende:

Deze reis was bedacht voor drie mensen en ik zie mijn rol als even belangrijk als die van de andere twee. Ik geef toe, ik voelde me ontzettend eenzaam – vooral toen het radiocontact met de aarde abrupt verbroken werd toen ik achter de maan verdween. Op dat moment voelde ik me alleen, werkelijk alleen, volledig afgesloten van iedere bekende vorm van leven. Ik ben alles wat er is. Als je op dat moment alle personen zou tellen, dan zouden er een paar miljard op aarde zijn, twee aan de andere van de maan, en

Share

Comments

 1. Dat was dus minimaal dertig keer een juichmoment voor Michael tijdens zijn Apollo 11 missie.

  b.d.w. Morgen (24 juli) een zeer gedenkwaardige dag die ik niet snel zal vergeten.
  Dan is het namelijk 45 jaar geleden dat ik zestien werd 🙂

 2. Ronald zegt

  Impliciet zegt Michael Collins dus eigenlijk dat hij helemaal niet alleen is. 2 x geeft hij aan dat er nog andere entiteiten zijn, waar hij zich begeeft “volledig afgesloten van iedere bekende vorm van leven” en “en één plus God weet wat aan deze kant”.

  Zoals meer astronauten al eens aangegeven hebben niet alleen daar te zijn (objecten die de apollo begeleidden) doet mij vermoeden dat Michael wel eens contact kan hebben gehad, buiten alle communicatie om (andere zijde van de maan, geen contact met aarde)

  Bizar, wat deze mannen hebben meegemaakt. Neil Amstrong heeft jaren lang in rare zinnen gesproken, zeer dubbelzinnige zinnen die aangeven dat de overheid veel meer weet dan ze toegeeft…

Speak Your Mind

*