28 maart 2024

Drie exoplaneten blijken verrassend ‘droog’ te zijn

Impressie van HD 209458b in Pegasus. Credit: NASA, ESA, G. Bacon (STScI) and N. Madhusudhan (UC)


Drie exoplaneten, waarvan gedacht werd dat ze veel waterdamp zouden bevatten, blijken verrassend genoeg heel waterarm te zijn. De planeten in kwestie (HD 189733b, HD209458b en WASP-12b) zijn allemaal Hete Jupiters, die zeer dicht bij hun moederster staan. Het was de verwachting dat hierbij waterdamp wordt geproduceerd, dan van veraf gezien kan worden.

Nieuwe observaties van de Hubble-ruimtetelescoop hebben echter uitgewezen dat de planeten zo’n tienduizend keer minder waterdamp bevatten dan verwacht. De uitkomst van het onderzoek heeft gevolgen van de standaardtheorie van planeetvorming. Volgens de standaardtheorie zouden planeten verrijkt moeten zijn aan zuurstof (ten opzichte van de moederster), en als je dit samenvoegt met het waterstof waar gasplaneten vooral van gemaakt zijn, dan zou je water moeten krijgen. Bij deze drie planeten gaat die vlieger blijkbaar niet op.

Bron: NASA

Share

Comments

  1. Anoniem zegt

    En als deze gasreuzen nu eens ooit gevormd zijn bij een 1e generatie ster?
    Dat zou verklaren waarom er geen zuurstof (in de vorm van water-H2O ) gedetecteerd is. Er zou zich dan ook geen Stikstof (N2) of Koolstof (in de vorm van Methaan-CH4) bevinden.

    Na vorming zouden deze planeten weg moeten zijn gecaramboleerd, om vervolgens door hun huidige ster te zijn ingevangen.

    Helaas meldt de NASA in dit artikel alleen het gebrek aan het verwachtte water, geen gegeven over andere (wel aangetroffen) componenten of elementen. Alleen iets over de temperatuur.

    Ik verwacht niet dat temperaturen van 1500F (~800°C) tot 4000F (~2200°C) hoog genoeg zijn om waterdamp volledig te ioniseren, en zodoende detectie ‘voorkomen’.

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*