25 juli 2024

“Mogelijk om van Mars planeet als aarde te maken”

Credit: NASA/Villanueva/Mumma/Gallagher/Feimer et al

Elon Musk, de oprichter en directeur van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, wil in de toekomst de planeet Mars koloniseren. Dat vertelde de zakenman in ‘The Colbert Report’, de talkshow van Stephen Colbert.

Musk is tevens medeoprichter van betaaldienst PayPal en van Tesla Motors, dat elektrische auto’s produceert. Tegenwoordig profileert hij zich als pionier op het gebied van commerciële ruimtevaart. Een van zijn doelen is om over twee tot drie jaar tijd mensen met zijn Dragon 2-ruimteschip naar het internationale ruimtestation ISS te brengen, maar daar blijft het wat de 43-jarige ondernemer betreft niet bij. “We willen mensen naar Mars brengen”, zei Musk donderdag in ‘The Colbert Report’. “Dat zou het grootste avontuur ooit zijn.”Kolonisatie van Mars is volgens hem van essentieel belang voor de mensheid. De geboren Zuid-Afrikaan is vol vertrouwen. “Ik zie Mars als een planeet die nog wel wat werk nodig heeft. Het is niet makkelijk, maar op termijn is het mogelijk om van Mars een planeet als de aarde te maken.” Bron: ANP

Share

Comments

 1. Als we wat willen, moeten we op Mars doen waar we hier op Aarde erg goed in zijn.
  U raad het al,, flink veel broeikasgassen produceren 🙂

 2. Enceladus zegt

  Over terraforming van Mars wordt al langer nagedacht. Probleem lijkt mij toch vooral er voor te zorgen dat Mars haar atmosfeer vasthoudt. Je kunt immers onmogelijk eeuwig doorgaan met broeikasgassen produceren.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ik meen dat de massa van Mars niet groot genoeg was om een atmosfeer vast te houden.
   Als alternatief, zit ik dan meteen te denken aan de boeken van Kin Stanley Robinson. Daarin worden steden/nederzettingen onder een kunststof koepel geplaatst. ( Under the Dome? )

   Groet, Paul

   • Yochem zegt

    De massa van Mars speelt geen belang voor het vasthouden van een atmosfeer. Titan en anderen manen die kleiner zijn als Mars hebben ook een atmosfeer.
    Rhea, een kleine planeet rond Saturnus heeft zelfs zuurstof in zijn atmosfeer.
    De kringloop speelt in mijn optiek parten, o.a. geen waterverdamping is geen atmosfeer, er zou eens een goede komeet met volop ijs op mars moeten inslaan en het liefst een paar meer.

    • Enceladus zegt

     Het magnetisch veld speelt toch wel een rol bij het vasthouden van een atmosfeer?
     En daar is toch iets mis mee op Mars?

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Yochem zegt

      Je hebt gelijk Gert. Het magnetisch veld speelt inderdaad een erg belangrijke rol wat ik niet over het hoofd mocht zien… 😀 (snel, snel, typen, typen, bats enter…)
      In het zonnestelsel hebben van de Aardachtige hemellichamen eigenlijk alleen de Aarde en Ganymedes een magnetische veld.

     • Enceladus zegt

      Als Titan dat niet heeft, hoe houdt die maan dan haar atmosfeer vast?

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Yochem zegt

      Ik denk hetzelfde als Venus, want die heeft ook geen magnetisch veld, misschien door een continue aanvoer vanaf het oppervlakte of materie wat niet zo vluchtig is als zuurstof/waterdamp.

      Maar er zijn hoogstwaarschijnlijk mensen op de site die hier wel een duidelijk antwoord voor hebben.

     • Wat zeg je daar over de Atmosfeer van Venus? 😀

      Niet een magnetisch veld maar het Zwaartekrachtsveld is verantwoordelijk voor het in stand houden van een (Stationaire/stabiele ) atmosfeer.
      En Rhea heeft geen niet een dergelijke atmosfeer! Telkens nieuwe lagen waterijs worden omgezet in H2 en O2, de waterstof vervliegt snel, de Zuurstof wat minder snel, waardoor het lijkt dat er een stationaire atmosfeer is, het is een dynamische…die continue naar buiten, naar de ijle ruimte lekt….

      Het Aardse magnetische veld zorgt niet voor het vasthouden van de atmosfeer, het zorgt er wel voor dat de zonnewind via de polen wordt weggeleid. (Heel belangrijk voor de in stand houding van Leven.
      Tja dat wil een kolonie op Mars ook wel. 🙂

      Groet, Paul

     • rudiev zegt

      Het magnetisch veld zorgt er ook voor dat de atmosfeer niet gestript wordt door zonnewinden.
      http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Cluster/Earth_s_magnetic_field_provides_vital_protection

     • Yochem zegt

      Daar hebben we al antwoord…

      Dank je wel paul

 3. psixty4 zegt

  Ik mag die Elon Musk wel. Die man verzint spannende dingen, en heeft poen genoeg om het een en ander ook daadwerkelijk te realiseren.

  • Yochem zegt

   De NS en de NMBS hadden beter voor de hyperloop tussen Amsterdam en Brussel kunnen kiezen, kostte misschien iets meer, maar dan hadden we wel wat…

   Hij is net zo oud als dat ik ben, sterker nog, ik ben een maand ouder, maar waar ik bijna alle nederpop liedjes uit mijn kop ken, heeft hij een autofabriek, een raketfabriek en een betaal bedrijf…

   Ergens is er iets verkeerd gegaan, of is dat nou het verschil wat er nu eenmaal moet zijn???

 4. Quote : “…mensen met zijn Dragon 2-ruimteschip naar het internationale ruimtestation ISS te brengen…”

  Dat snap ik niet helemaal.
  Als ik hypothetisch gezien vandaag een ruimteschip lanceer en vervolgens aanklop bij het ISS, kan ik dan verwachten dat ze mij binnen laten?
  Zelfs als ik voldoende voorraden bij me heb, denk ik dat ze wel staan te applaudisseren, maar mij niet toelaten…

  Of is het toch een hotel? 😕

  Groet, Paul

  • SpaceX is in de race om een nieuw transportmethode voor de NASA te ontwikkelen om astronauten naar het ISS te brengen, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van de russische sojouz raketten. Na het wegvallen van de space shuttle is dit de enige manier om mensen in de ruimte te brengen.

   Dus geen mensen als in toeristen, maar als in astronauten!

 5. rudiev zegt

  Mars heeft minder zwaartekracht. Mars heeft geen magnetisch veld meer. Volgens mij worden deze dingen nog wel een vergeten bij al die leuke gedachten van het bewoonbaar maken van mars.

  • Enceladus zegt

   Precies! Dan heeft terraformen toch weinig zin? Je kunt op Mars niet even een schakelaar gaan omzetten waardoor het magnetisch veld weer goed functioneert.

   Met alle respect voor de enthousiaste ideeën, maar ik vrees werkelijk dat Mars zo goed als dood is en niet meer te redden valt. Kunnen we de planeet dan niet beter een studie-object en monument laten zijn?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Zullen we dan maar op Venus gaan wonen? 🙂
    Redelijke zwaartekracht, lekker warm, een stabiele atmosfeer…

    Nergens (anders) is het ideaal voor H. sapiens om te koloniseren. Maar onze voorouders zijn toch ook niet bij de pakken gaan neerzitten? Die bewerkten ook hout, hertshoorn en steen tot de juiste instrumenten.

    Dat gaan wij dus ook doen op Mars: Koepels bouwen om ‘lucht’ vast te houden, daarover een “kooi van Faraday met stroomdraden” om een magnetisch veld te emuleren. En binnen extra lampen, want het daglicht is er een stuk minder.
    Een sportzaal zal er voor moeten zorgen dat onze spieren getraind blijven. De vertegenwoordigers van Mars moeten op Aarde niet te hoeven kruipen of in een rolstoel ! (Maar zover is het nog lang niet. )

    Groet, Paul

   • Da’s nou jammer, ik had namelijk graag mij oude Opel aan NASA willen slijten
    Rijd nog als een tierelier om over het oppervlak van Mars te kunnen crossen
    en stoot veel te veel CO2 uit.Twee vliegen in één klap dus,,, maar ja,,, 🙂

Speak Your Mind

*