7 juni 2023

ATV 5: einde van een tijdperk, start van een nieuw ruimtevaarthoofdstuk

ATV 5 launch

ESA’s vijfde en laatste geautomatiseerde ATV-vrachtschip (Automated Transfer Vehicle) vertrekt in de nacht van 29 op 30 juli op reis naar het internationale ruimtestation ISS. Om 1.44 uur Nederlandse tijd lanceert een Ariane 5 ES-raket het vrachtschip vanaf de Europese ruimtehaven in het Frans-Guyaanse Kourou naar een baan rond de aarde. ATV 5 komt medio augustus aan bij het ISS, waar het vracht levert aan de bemanning. Zes maanden later koppelt het vrachtvoertuig zich weer los, waarna hij zal opbranden in de atmosfeer. Daarmee komt ESA’s ATV-programma officieel ten einde.

ATV is het meest complexe ruimtevoertuig dat ooit in Europa werd gebouwd. Het toestel is in staat op eigen houtje naar het ISS te vliegen en daar zelfstandig aan te koppelen. Daarbij verzekert het vrachtschip de veiligheid van de astronauten

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: