24 september 2018

Maan blijkt te zijn gekneed en gekanteld

maan mozaiek

Wetenschappers hebben de ware vorm van de maan achterhaald en zijn daarbij tot verrassende conclusies gekomen. Het blijkt dat de maan een beetje is afgeplat, met aan beide kanten een bult.

Voorgaande pogingen om de vorm van de maan te bepalen zijn belemmerd door de vele kraters aan het oppervlak, die ontstaan zijn nadat de maankorst gestold was. Verder heeft de maan eigenschappen die niet rijmen met wat wij weten over haar verleden. Zo heeft de maan een verdikking aan de evenaar, hetgeen meestal veroorzaakt wordt door rotatie van het hemellichaam. De maan draait echter nauwelijks rond haar as, dus waar komt die verdikking vandaan?

Bij een nieuw onderzoek hebben wetenschappers de invloed van kraters op de vorm van de maan gecompenseerd.

Reacties

 1. Martin Schoenmaker zegt:

  Ik weet niet meer waar, maar ik heb ooit eens ergens gelezen dat het grote verschil tussen de ‘voorkant’ en de ‘achterkant’ van de maan is ontstaan toen de aarde nog een hete bol was.

  Door de gesynchroniseerde rotatie en de daardoor voortdurende straling van de hete aarde, bleef de ‘voorkant’ langer warm dan de ‘achterkant’. Hierdoor is de ‘voorkant’ minder ruw dan de ‘achterkant’, omdat inslagen aan de ‘voorkant’ plaatsvonden in een meer ‘kneedbare’ ondergrond. Ook grotere inslagen waren daardoor aan de ‘voorkant’ in staat om mares te doen ontstaan.

 2. Enceladus Enceladus zegt:

  Als verklaring voor de sterke verschillen tussen voor en achterkant van de maan heb ik weleens gelezen dat er bij het ontstaan van de maan sprake was van een tweede, veel kleinere maan van de Aarde, die uiteindelijk tegen de grotere maan is gebotst. Die tweede maan is bij die botsing dat als het ware over één kant van de eerste maan heen gedrapeerd.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Mardi Mardi zegt:

  Als ik een mooie dame in het wit zou zijn tegenover een knappe vent in een strak blauw pak,
  zou ik mij ook van mijn mooiste kant laten zien 🙂

 4. Monique Monique zegt:

  Het is toch Moeder Aarde? En de Maan? Dat is vast een stoffig grijs vadertje (met acne)

  Mardi, de Maan als een mooie dame in het wit… wat romantisch 😛

  Gert, ‘Moedertje Aarde’ een travestiet? De biseksuele planeet Aarde klinkt mooier 😀

  • De Aarde menstrueert d.m.v. de lava in Indonesië.
   Spuwt haar gal, bij de geisers in IJsland, waar ze ook flink boeren kan laten..
   En als de met d’r bolle buik schut, zit Japan en San Francisco onder de tafels.

   🙂

  • Mijn tekst was eigenlijk meer hypothetisch bedoeld, maar dat had men al begrepen 🙂
   Maar dat de aarde alleen maar vrouwelijk zou zijn, blijf ik (van uit de Nederlandse taal) betwisten.

   De vraag blijft trouwens wel of de Maan het verschil tussen een travestiet of een knappe vent
   ziet op, pak weg, 365.000 km afstand 🙂

   • Enceladus Enceladus zegt:

    De Maan heeft niet zoveel keuze, lijkt mij. De dichtsbijzijnde echte kerel staat in het meest gunstige geval nog altijd 56 miljoen kilometer ver! 😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

   • Monique Monique zegt:

    Mardi, volgens mij is in de astronomie heel veel hypothetisch (een aanname). Jouw grappige tekst is metaforisch lijkt mij. Ach wat de F%$*, het is gewoon leuk.

 5. Als het nu niet is, dat de Aarde een botsing met de Maan heeft gehad, zoals https://www.astroblogs.nl/2014/06/05/isotopenonderzoek-bevestigt-ontstaanstheorie-van-de-maan/ hier vermeldt is.

  Maar dat de Maan met Venus in aanraking is geweest.
  De Aarde draait gewoon zijn rondjes rond de zon en tevens rond zijn als, als een klokje.
  Terwijl Venus toch wel wat kwaaltjes heeft…
  De Aarde heeft daarna de Maan in zijn baan gevangen.

  Dat overeenkomstige stenen en puin wordt gevonden op de Aarde en de Maan, lijkt me niet zo gek. In de tijd dat de Maan rond de Aarde draait, krijgen ze beide dezelfde puinzooi over zich heen en door de zwaartekracht (vroeger stond de Maan dichterbij de Aarde als nu), is er ook wel het één en ander uitgewisseld, zeker na een inslag.

 6. we kijken tegen een hologram aan, aan de binnen kant van een lens, volledig gemaakt van monochromatisch licht, dat doen wij onder een hoek, de circkel is ver weg wel perfect rond, maar de achter projectie die wij dichtbij zien vanaf het oppervlakte is te zien onder een hoek op een dun film laagje boven ons hoofd die wij de atmospheer noemen, waarbinnen kleur en zichtbaar licht kan bestaan en dus elliptische van vorm, hoe de maan ver dan ook gedraaid en georienteerd is.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.