21 juli 2024

“We snappen veel minder van Mars dan we denken”

Credit: NASA/JPL-Caltech

Deze week vindt de Internationale Marsconferentie plaats. Een groot aantal wetenschappers bespreken hier de stand van zaken betreffende onze kennis van de Rode Planeet. Volgens Nature luidt de belangrijkste conclusie van de conferentie dat we nog geen hout begrijpen van Mars. Het blijkt namelijk dat wetenschappers steeds meer moeite hebben om te verklaren hoe de planeet vroeger warm genoeg is geweest om vloeibaar water mogelijk te maken.

Droge rivierbeddingen, bevroren delta’s en waterrijke kleimineralen verraden een waterrijk verleden van de Rode Planeet, maar dat zou volgens de laatste modellen helemaal niet mogelijk moeten zijn. Toegegeven, Mars had vroeger een veel dikkere dampkring, die vermoedelijk vooral bestond uit het broeikasgas kooldioxide. Maar zelfs dan zou een groot deel van Mars te koud zijn geweest voor vloeibaar water. “Mars leek vroeger nog het meeste op Antarctica”, aldus een onderzoeker.

Niet bijzonder geschikt voor leven dus, maar andere wetenschappers blijven op zoek naar manieren om Mars een warme deken te geven. Mogelijk hebben vulkanen destijds (we hebben het over miljarden jaren geleden) veel waterstofgas de dampkring in gepompt, waarbij de temperatuur voldoende hoog is geworden voor vloeibaar water. Verder zouden ook andere vulkanische gassen zoals zwavelgas een rol gespeeld kunnen hebben.

Maar niemand weet het zeker, en zonder hard bewijs blijft het allemaal theoretisch geneuzel. We zullen moeten wachten op toekomstige Marsrovers om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Rode Planeet, waarbij het vooral van belang zal zijn om rotsen in ultrahoog detail te bestuderen.

Bron: Nature

Share

Comments

 1. Dit zou toch goed te verklaren zijn door de vloeibare kern van onze rode vriend? En daarnaast heeft Mars een erg exentrice baan, die in de loop der jaren ronder is geworden, waardoor hij in een ver verleden wel dichter langs de zon kon scheren.

  • Enceladus zegt

   Hoe weten we dat de baan van Mars vroeger excentrieker was?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Dat moet wel, anders was er geen vloeibaar water mogelijk. ;-P 😀

    [ Zie kringredenering. 🙂 ]

    Groet, Paul

    • Enceladus zegt

     Dan doorbreek ik die cirkelredenering even met een gewaagd idee: Kan het zijn dat Mars zich vroeger in een andere baan bevond? Ik heb weleens gelezen dat gasgiganten in een sterrenstelsel soms migreren. Wat nu als Jupiter ooit Mars op sleeptouw heeft genomen en dat de reden is voor Mars’ huidige baan?

     Of nog gewaagder: zou Mars van oorsprong een maan van Jupiter kunnen zijn geweest die bij zo’n migratie door de zon is losgeweekt?

     Ik weet het: puur speculatief, maar wie weet levert het wat op.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Hallo Gert,

      Ik weet het niet!

      [ ik durf bijna niet te herhalen wat Velikovsky daarover schreef : Venus zou een komeet zijn geweest, en ook Mars had een andere baar. Zelfs nog in historische tijden !!! Data kwam uit “Bijbel en Chinese geschriften”.
      EN… tegen de heersende opvatting in voorspelde hij dat Venus erg warm zou zijn ! (Dat bleek later te kloppen. )
      De theorieën van Velikovsky werden afgewezen, hij een persona non grata. ]
      ——

      Dat gasreuzen soms naar binnen migreren heb ik, meen ik, vorige week nog op AB gelezen, en ook andere planeten zouden in andere banen gecaramboleerd kunnen worden. Echter, als dat was gebeurd volgens Velikovskys theorie , dan zou ik verwachten dat bepaalde planeetbanen veel elliptischer waren.

      Ik sluit echter niet uit dat in al die 4,5 miljard jaar zonnetijd de banen van (enkele) planeten erg veranderd zijn. Van de Aarde hebben we een goed archief in steen, maar van de planeten hebben we veel minder Data, die moeten we nog opgraven. (Ter plaatse !) 🙂

      Groet, Paul

   • Dat lijkt me evident, als je maar lang genoeg terug kijkt, is alle “ruimtepuin” vanuit de oorsprong liniair naar het presente punt gevlogen, dit maakt van een rechtlijnige beweging een circel. De tussenvorm hiervan is een elips.

 2. naamisnick zegt

  zou het kunnen dat door een grote ketser met een of ander lichaam het Martiaanse water (net zoals die meteorietenzwerm waarvan met regelmaat delen worden gevonden) bij ons terecht gekomen is.

Speak Your Mind

*