Site pictogram Astroblogs

“We snappen veel minder van Mars dan we denken”

Credit: NASA/JPL-Caltech

Deze week vindt de Internationale Marsconferentie plaats. Een groot aantal wetenschappers bespreken hier de stand van zaken betreffende onze kennis van de Rode Planeet. Volgens Nature luidt de belangrijkste conclusie van de conferentie dat we nog geen hout begrijpen van Mars. Het blijkt namelijk dat wetenschappers steeds meer moeite hebben om te verklaren hoe de planeet vroeger warm genoeg is geweest om vloeibaar water mogelijk te maken.

Droge rivierbeddingen, bevroren delta’s en waterrijke kleimineralen verraden een waterrijk verleden van de Rode Planeet, maar dat zou volgens de laatste modellen helemaal niet mogelijk moeten zijn. Toegegeven, Mars had vroeger een veel dikkere dampkring, die vermoedelijk vooral bestond uit het broeikasgas kooldioxide. Maar zelfs dan zou een groot deel van Mars te koud zijn geweest voor vloeibaar water. “Mars leek vroeger nog het meeste op Antarctica”, aldus een onderzoeker.

Niet bijzonder geschikt voor leven dus, maar andere wetenschappers blijven op zoek naar manieren om Mars een warme deken te geven. Mogelijk hebben vulkanen destijds (we hebben het over miljarden jaren geleden) veel waterstofgas de dampkring in gepompt, waarbij de temperatuur voldoende hoog is geworden voor vloeibaar water. Verder zouden ook andere vulkanische gassen zoals zwavelgas een rol gespeeld kunnen hebben.

Maar niemand weet het zeker, en zonder hard bewijs blijft het allemaal theoretisch geneuzel. We zullen moeten wachten op toekomstige Marsrovers om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Rode Planeet, waarbij het vooral van belang zal zijn om rotsen in ultrahoog detail te bestuderen.

Bron: Nature

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten