1 maart 2024

Veel nieuws van het kometenfront: “Rosetta” begint haar geheimen prijs te geven

Credit: ESA


De Rosetta-ruimtesonde heeft voor het eerst de temperatuur gemeten van haar doelwit, de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, vanaf een afstand van 5000 kilometer. Het blijkt dat de temperatuur van de komeet zo’n -70 graden Celsius bedraagt. Dat lijkt best koud, maar is nog altijd een stuk warmer dan verwacht. Als de komeet helemaal met ijs bedekt zou zijn, zou de temperatuur zo’n -110 C moeten bedragen. De enige verklaring luidt dat de Rosettakomeet schijnbaar is bedekt met een donkere substantie, die makkelijker warmte afgeeft. Dat is niet heel vreemd, aangezien andere kometen (zoals die van Halley) ook bedekt zijn met donker stof.

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Overigens heeft Rosetta ook de coma van de komeet kunnen fotograferen. Dat is minder makkelijk dan het lijkt: paradoxaal genoeg is het fotograferen van een coma makkelijker van veraf dan van dichtbij. Dat komt doordat de coma is opgebouwd uit hele fijne stof-en ijsdeeltjes. Hoe dichterbij je staat, hoe minder stof per pixel je kan fotograferen, dus hoe minder je ziet. Op de foto’s van Rosetta meet de coma zo’n 150 bij 150 vierkante kilometers, maar vermoedelijk strekt deze zich veel verder uit.

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Overigens, de afstand tussen de Rosettakomeet en de zon bedraagt zo’n 500 miljoen kilometer en da’s drie keer verder weg dan de aarde. Dat betekent dat het zonlicht er zo’n 10 keer zwakker is. Ten slotte hebben de nieuwste waarnemingen van de komeet haar vreemde vorm bevestigd, inclusief de heldere halsbandachtige structuur rondom de “nek”. Wetenschappers weten nog niet wat hier de oorzaak van is.

Bronnen: ESA en Max Planck Instituut

Share

Speak Your Mind

*