20 maart 2019

Vijftig jaar geleden maakte Amerikaanse ruimtesonde eerste detailfoto’s van de maan

Ranger 7 moon photo

Klik voor grotere versie.

We vieren deze zomer het heugelijke feit dat 45 jaar geleden voor het eerst mensen op de maan gewandeld hebben. Maar je zou bijna vergeten dat vijf jaar eerder een andere mijlpaal plaatsvond: op 31 juli 1964 werd voor het eerst een foto van de maan van dichtbij gemaakt (althans: door de Amerikanen! De Russen waren eerder).

De onbemande Ranger 7 ruimtesonde maakte de opname vanaf een hoogte van 2110 kilometer boven het maanoppervlak. Op de foto is een gebied zichtbaar van ongeveer 360 bij 340 kilometer, met de 108 kilometer grote Alphonsus-krater als grote blikvanger. Ranger 7 is uiteindelijk “buiten beeld” neergestort, een stukje linksboven deze foto.

De opnames zijn van onschatbare waarde gebleken bij het zoeken naar geschikte landingsplaatsen voor de Apollo-landers. Het is moeilijk voor te stellen, maar vijftig jaar geleden wist niemand precies hoe het oppervlak van de maan er van dichtbij uitzag. Was het stevig, of zouden landers en astronauten “zinken”? De in totaal 4308 foto’s die gemaakt zijn door de Ranger 7 hebben hierop het antwoord gegeven, en hebben onze kennis van het maanoppervlak gerevolutioneerd.

En weet je wat pas echt leuk is? Er is een documentaire van de missie, uit 1964, bewaard gebleven! Die kun je hieronder bekijken 😀

Bron: Universe Today

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.